Ilmastokirjeitä eduskuntaan


Toukokuun alussa me Turun YK-yhdistyksessä osallistuimme Luonto-Liiton ilmastoryhmän aluille panemaan kampanjaan ”200 ilmastokirjettä eduskuntaan”. Kampanjan tarkoitus oli lähettää kansanedustajille fyysisiä kirjeitä, jotta nämä eivät unohtaisi COVID-19 pandemian keskellä ilmastotoimia. Jälleenrakentaminen koronan jälkeen tulisi tehdä kestävästi ilmastonmuutos huomioon ottaen.

Kampanja lähti liikkeelle, kun Ylen teettämässä kyselyssä 40 prosenttia kansanedustajista oli sitä mieltä, että hallituksen tulisi tinkiä ilmastotavoitteista koronoviruksen aiheuttaman epidemian ja talouskriisin vuoksi. Toukokuun ajan eri toimijat lähettivät kirjeitä kansanedustajille muistuttaen näitä siitä, ettei yhden kriisin takia voida unohtaa toista meitä uhkaavaa kriisiä.

Me päätimme lähettää kirjeet kahdelle kansanedustajalle; Ritva ”Kike” Elomaalle sekä Ville Taviolle. Elomaa oli vastannut Ylen kyselyssä että hallituksen tulisi tinkiä ilmastotavoitteistaan. Tavio ei ollut vastannut kyselyyn, mutta Perussuomalaisten ollessa eniten tinkimisen puolella, koimme, että kirje olisi hyvä lähettää eduskuntaryhmän puheenjohtajalle. Molemmat edustajat ovat lisäksi Varsinais-Suomen vaalipiiristä, jota pidimme myös yhtenä kriteerinä kansanedustajia valitessa.

Kirje Ville Taviolle

Lähetetyissä kirjeissämme korostimme oikeudenmukaisuutta, taloudellista kestävyyttä, ja Suomen luonnon suojelemista. Muistutimme, että kuten korona, myös ilmastonmuutos uhkaa luonnon lisäksi ihmisten taloutta, terveyttä ja turvallisuutta. Muistutimme myös lopuksi, että ilmastonmuutos tulisi ottaa huomioon kaikissa politiikan osa-alueissa.

Kirjeitä pääset kurkkaamaan blogitekstin kuvasta tai YK-yhdistyksen Instagram-tililtä @turun_yk_yhdistys. Tunnisteella #200ilmastokirjettä löytyy myös muille kansanedustajille lähetettyjä kirjeitä.

Lähteinä käytetty:

200 ilmastokirjettä eduskuntaan https://www.200ilmastokirjetta.fi/

Yle 7.4.2020 https://yle.fi/uutiset/3-11293782

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *