Mikä Agenda 2030 ja miten se liittyy Suomeen?


Vuonna 2015 YK:n jäsenmaat sopivat uusista kestävän kehityksen tavoitteista vuosille 2016–2030.

Uusien tavoitteiden myötä on vuoteen 2030 mennessä tarkoitus poistaa äärimmäinen köyhyys, edistää tasa-arvoa ja oikeudenmukaisuutta sekä suojella maapallon kantokykyä. Tästä johtuu nimitys Agenda2030. Kestävän kehityksen tavoitteita on 17 ja 169 alatavoitetta. 17 päätavoitetta löydät alla olevasta kuvasta.

Kestävän kehityksen tavoitteet koskevat kaikkia maailman maita. Suomi on myös sitoutunut näiden kestävän kehityksen tavoitteiden saavuttamiseen sekä kotimaassa että kansainvälisessä yhteistyössä. Ensisijaisesti vastuu tavoitteista on valtiolla mutta tavoitteiden saavuttamiseen tarvitaan kuitenkin myös paikallisen hallinnon, yksityisen sektorin, kansalaisyhteiskunnan sekä kaikkien kansalaisten laajaa osallistumista. Myös Tyky haluaa tehdä osansa Agenda 2030 – tavoitteiden eteen.

Miten Suomi on onnistunut Agenda 2030-tavoitteissa?

YK:n vuonna 2021 toteuttamassa vertailussa, jossa oli mukana 150 maata, Suomi oli ensimmäisenä. Perässä tulivat Ruotsi ja Tanska. YK:n vertailun mukaan Suomi on jo saavuttanut tai saavuttamassa kestävän kehityksen tavoitteita, jotka liittyvät köyhyyden poistamiseen, terveyteen ja hyvinvointiin, laadukkaaseen koulutukseen, puhtaaseen veteen, energian saatavuuteen ja puhtauteen, säälliseen työhön ja talouskasvuun, teollisuuteen ja innovaatioihin, eriarvoisuuden vähentämiseen, kaupunkien ja paikallisyhteisöjen kestävyyteen, sekä instituutioiden ja oikeusjärjestelmän toimivuuteen. Se ei kuitenkaan tarkoita, että Suomi voi lyödä tässä vaiheessa hanskat tiskiin. Tällä hetkellä Suomelle keskeisiä tavoitteita ovat naisten ja tyttöjen oikeuksien ja aseman parantaminen sekä demokratia ja hyvän hallinnon edistäminen. Suurimmat haasteet liittyvät kulutus- ja tuotantotapojen muutostarpeeseen, ilmastotoimiin, merien ja vesistöjen tilaan sekä muiden maiden tukemiseen Agenda2030:n toimeenpanossa.


Lähteet:

https://kestavakehitys.fi/agenda-2030

https://um.fi/agenda-2030-kestavan-kehityksen-tavoitteet

https://www.ykliitto.fi/yk-teemat/kestavan-kehityksen-tavoitteet


Emmi Katajisto
Turun YK-yhdistyksen hallituksen jäsen

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *