Turvallisemman tilan periaatteet


Me Turun YK-yhdistyksessä haluamme taata tapahtumissamme ja toiminnassamme turvallisen, häirinnästä ja syrjinnästä vapaan tilan kaikille osallistujille. Kannustamme kunnioittavaan ja normikriittiseen keskusteluilmapiiriin, jossa myös mahdollisia epäkohtia voidaan nostaa esille. Rakentavassa keskustelussa myös erehtyminen on sallittua. Siis kuuntele, kannusta, kysy – ja rentoudu!

Olemme sitoutuneet Suomen YK-nuorten jäsenjärjestönä Suomen YK-nuorten turvallisemman tilan periaatteisiin. Periaatteet pohjautuvat alun perin useisiin lähteisiin, muun muassa Ruskeat tytöt ry:n periaatteisiin. Tutustu periaatteisiin:

  • Älä oleta. On luonnollista tehdä oletuksia toisista ihmisistä, mutta pyrimme tiedostamaan omat ennakko-oletuksemme ja olemme avoimia uusille aiheille ja ihmisille. Emme määrittele kokemuksia kenenkään puolesta emmekä yleistä omia kokemuksiamme muita koskeviksi. Emme tee oletuksia kenenkään seksuaalisuudesta, sukupuolesta, kansallisuudesta, uskonnosta, arvoista, sosioekonomisesta taustasta, terveydestä, ulkonäöstä tai toimintakyvystä, vaan kunnioitamme jokaisen itsemäärittelyoikeutta.
  • Älä halvenna. Emme halvenna tai nolaa toisten ulkoista olemusta. Kohtelemme muita, kuten haluaisimme itseämme kohdeltavan.
  • Älä toisinna. Emme toisinna puheessamme, teoissamme tai käytöksessämme rasistisia, seksistisiä, homofobisia, transfobisia tai ableistisia stereotypioita. Pyrimme käyttämään kieltä, joka ei sulje ketään ulkopuolelle.
  • Puutu. Mikäli todistamme epämiellyttävää tai loukkaavaa käytöstä, emme jää sivustakatsojiksi, vaan puutumme tilanteeseen.
  • Kunnioita. Kunnioitamme toisen henkilökohtaista fyysistä, psyykkistä ja emotionaalista tilaa. Muistamme, ettemme voi tietää toisen rajoja kysymättä niitä, emmekä koske toista kysymättä lupaa. Pyydämme tarvittaessa tilaa myös itsellemme. 
  • Anna tilaa. Huolehdimme siitä, että kaikilla on tilaa osallistua keskusteluun ja käsittelemme arkoja aiheita kunnioittavasti.
  • Anna ja ota vastaan palautetta. Asiattomasta kohtelusta saa antaa asiallista ja rakentavaa palautetta. Jos joku antaa sinulle palautetta toiminnastasi, kuuntele palautteen antajaa. Suhtaudumme saamaamme palautteeseen avoimesti ja huomioimme palautteen jatkossa omassa toiminnassamme.

Mikäli kohtaat häiritsevää käytöstä tai puhetta tapahtumissamme, tai haluat antaa palautetta, voit ottaa yhteyttä yhdenvertaisuusvastaavaan kmehei@utu.fi, tai antaa palautetta nimettömästi tai nimimerkillä sivustomme alalaidan ”liity jäseneksi” -lomakkeen avulla. Kirjoita tällöin viestikenttään otsikoksi ”SAAVUTETTAVUUS”. Näin viesti erottuu selkeästi jäsenhakemuksista.