Turun YK-yhdistyksen toiminta pähkinänkuoressa


Oletko kiinnostunut Turun YK-yhdistyksen toiminnasta, muttet ole aivan varma, mitä siellä oikeastaan tehdään? Tässä vielä pieni tietoisku Turun YK-yhdistyksen (tuttavallisemmin TYKyn) toiminnasta!

Turun YK-yhdistys ry (TYKy) on voittoa tavoittelematon ja poliittisesti sitoutumaton paikallistason järjestö, joka perustettiin vuonna 1963 edistämään kansainvälistä ja kansallista yhteisymmärrystä sekä kansojen rauhanomaista toimintaa. Yhdistyksen tarkoituksena on tehdä tunnetuksi Yhdistyneiden Kansakuntien päämääriä ja periaatteita edistämällä YK:n peruskirjassa ja muissa julkaisuissa mainittujen tavoitteiden toteutumista. Tähän se pyrkii tekemällä tunnetuksi YK:n ja sen järjestöjen arvoja ja toimintaa, tarjoamalla yhdistyksen jäsenille mahdollisuuden vaikuttaa ja osallistua yhteiskunnalliseen toimintaan sekä herättämällä keskustelua yhteiskunnallisista asioista.

TYKylle tärkeitä arvoja ovat mm. Yhdenvertaisuus ja tasa-arvoisuus, avoimuus sekä yhdessä toimimisen kautta saavutettava vaikuttavuus.

Mitä se toiminta sitten on ihan käytännössä? TYKy:n jäseneksi voi liittyä ilmaiseksi yhdistyksen nettisivuilla. TYKy:lle valitaan uusi hallitus vuosittain syyskokouksessa ja se on yksi tapa päästä uutena toimintaan mukaan. Syyskokouksessa hallitukseen valitaan vähintään 5 ja korkeintaan 8 varsinaista jäsentä sekä 0-3 varajäsentä. Hallituspesteinä on normaaliin yhdistystoimintaan liittyviä pestejä, kuten puheenjohtaja, varapuheenjohtaja, sihteeri ja taloudenhoitaja, mutta myös erilaisia pestejä, kuten Suomen YK-nuoret  -vastaava sekä Sondip-vastaava. Muiden pestien osalta voi myös muokata omaa pestiään kiinnostuksen kohteidensa mukaan. Hallituksen kokouksia on noin 3-4 viikon välein. TYKyllä on myös Facebookissa aktiiviryhmä, jonka kautta pääsee matalalla kynnyksellä mukaan toimintaan, vaikkei pääsisikään hallitukseen. 

Varsinaisen toiminnan järjestämisessä hallituksella on melko vapaat kädet. Tapahtumien teemat liittyvät yleensä esimerkiksi YK:n Agenda 2030 tavoitteisiin tai muuten YK:n arvoihin. Perinteisiä TYKy:n tapahtumia ovat olleet Hyvän mielen -joulukorttitempaus sekä excursio johonkin kotimaan kohteeseen. Lisäksi on järjestetty dokumentti-iltoja, puhujatapahtumia, keskustelutilaisuuksia, paneelikeskusteluja ja pidetty yhdistyksen standia erilaisilla messuilla ja tapahtumissa. TYKy tekee myös paljon yhteistyötä muiden yhdistysten kanssa ja on osallistunut vuosittain erilaisiin teemaviikkoihin, kuten Vaatevallankumoukseen, Rasisminvastaiseen -viikkoon ja TYY:n Kestävän kehityksen -viikkoon.

Millaisiin tapahtumiin sinä haluaisit osallistua jatkossa tai millaista toimintaa haluaisit järjestää? Tule mukaan tutustumaan TYKy:n toimintaan pelailuiltaan Porttiin 27.10.2021 tai syyskokoukseen 11.11.2021!

Jenna Nykänen
Turun YK-yhdistyksen hallituksen jäsen

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *