Maailman merien päivä 8.6.2022


Muistan elävästi näyn eräästä Intian valtameren rannalla sijaitsevasta turistikohteesta, jota joka puolella oli kehuttu maanpäälliseksi paratiisiksi sen upean hiekkarannan ja turkoosin meren ansiosta. Paikan päällä näky oli kuitenkin aivan toinen, sillä ranta suorastaan tulvi muoviroskaa, eikä vedessä esimerkiksi uiminen olisi ollut missään tapauksessa vaihtoehtona. Silloin itselleni konkretisoitui se, mitä me ihmiset oikeasti aiheutamme merille. Merille, jotka kattavat noin 70% koko maapallomme pinta-alasta.


Me Turun yk-yhdistyksessä tulemme Varsinais-Suomen sydämestä, Turusta, joka on merenrantakaupunki. Näemme omin silmin, mitä esimerkiksi Itämerelle tapahtuu. Vaikka välillä meri tuntuu näyttäytyvän meille arkielämässä toissijaisena, niin samalla tiedostamme, että pieni ja matala meri on todella herkkä ihmisen toiminnan vaikutuksille. Merten roskaantuminen ja merissä kelluva muovijäte ei kuitenkaan ole ongelmista ainut. Merivirrat, merenpinnan nouseminen tai erilaiset sään ääri-ilmiöt osoittavat meille kouriintuntuvasti sen, miksi meriä tulee suojella, ja miksi Maailman merien päivää vietetään vuosittain. Maailman merien päivä on YK:n teemapäivä, jota vietetään vuosittain 8. kesäkuuta, ja jonka tavoitteena on muistuttaa merien tärkeydestä koko maapallon ilmastolle ja elämälle.

Olen itse kesätöissä paikassa, jossa merien suojelu on tullut tutuksi ihan työnkin puolesta. Näen lisäksi päivittäin, kuinka Aurajoki täyttyy mitä erikoisimmista asioista; erilaisista tölkeistä, sähköpotkulaudoista, tuoleista tai sipsipusseista. On surullista nähdä, miten moni edelleen ajattelee meren olevan helppo jätteen sijoituspaikka sen enempää omien tekojensa seurauksia miettimättä. Meret ovat monellakin tapaa ainutlaatuisia, mutta ennen kaikkea meret ovat meille kaikille yhteisiä. Sen takia tarvitsemme enemmän yhtenäisyyttä niiden suojelua varten, sekä halua pelastaa ne yhdessä. Meidän tulee ymmärtää, että myös meidän terveytemme on riippuvainen nimenomaan merien terveydestä, ja että jatkuva luonnon riistäminen on pois luonnon hyvinvoinnin kautta myös meiltä itseltämme. Merten monimuotoisuus on jokaisen maapallon asukin etu ja elintärkeä osa kestävää
tulevaisuutta.

Sivustolle https://worldoceanday.org/ on listattuna useita eri tapoja, joilla voit olla mukana toteuttamassa konkreettisia toimia maailman merten päivän hyväksi. Me Turun YK-yhdistyksessä kannustamme kaikkia osoittamaan tukensa, jotta planeettamme valtameret ja vesistöt säilyisivät elinvoimaisina.

Alina Hirvinen

Turun YK-yhdistyksen varapuheenjohtaja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *