Kansainvälinen tyttöjen päivä 11.10.2022


Tytöt ympäri maailmaa kohtaavat lukemattomia haasteita, joita kriisit kuten ilmastonmuutos, koronapandemia ja humanitaariset konfliktit ovat pahentaneet. Tytöt kohtaavat haasteita niin koulutuksen, fyysisen ja henkisen hyvinvoinnin kuin turvallisuudenkin saralla. Huomion kiinnittämiseksi tarpeeseen vastata näihin tyttöjen kohtaamiin haasteisiin Yhdistyneiden kansakuntien yleiskokous julisti vuonna 2011 lokakuun 11. päivän kansainväliseksi tyttöjen päiväksi.

Tyttöjen päivän tarkoituksena on nostaa esiin haasteita ja tarpeita, joita tytöillä on ympäri maailmaa ikänsä ja sukupuolensa vuoksi. Tarkoituksena on tukea tyttöjen voimaantumista ja edistää heidän oikeuksiensa toteutumista. Tyttöjen aseman parantamisen ja syrjivien ennakkoluulojen ehkäisemisen lisäksi teemapäivän tavoitteena on innostaa kaikkia toimimaan tyttöjen oikeuksien puolesta.

Plan International Suomi on antanut tämän vuoden tyttöjen päivän teemaksi tytöt ja talous. Järjestö muistuttaa teemallaan, miten tytöillä on edelleen poikia heikommat mahdollisuudet kouluttautua ja päästä työelämään, koska heidän tulevaisuuttaan ei pidetä sijoituksen arvoisena. Juuri arvostuksen puute johtaa siihen, että tyttöjen ja naisten tekemä työ jää liian usein palkattomaksi ja näkymättömäksi. Plan International on lastenoikeusjärjestö, joka parantaa erityisesti heikoimmassa asemassa olevien tyttöjen elämää ja suojelua. Plan pyrkii edistämään tyttöjen koulutusta ja torjumaan sukupuolittunutta väkivaltaa ja lapsiavioliittoja lahjoitusten avulla.

Naisten ja tyttöjen vaikutusmahdollisuuksien lisääminen ja sukupuolten tasa-arvo ovat keskeisessä roolissa kestävän kehityksen edistämiseksi. Naisiin ja tyttöihin kohdistuvan syrjinnän lopettaminen ei ole pelkästään ihmisoikeus, vaan sillä on kerrannaisvaikutuksia kaikilla muillakin osa-alueilla.

Ensimmäistä kertaa kansainvälistä tyttöjen päivää vietettiin 11. lokakuuta 2012 ja tänä vuonna vietetäänkin teemapäivän 10-vuotisjuhlavuotta. Tyttöjen päivään voi osallistua esimerkiksi sosiaalisessa mediassa jakamalla teemapäivään liittyviä julkaisuja aihetunnisteilla #TyttöjenPuolella #TyttöjenOikeudet tai ryhtymällä Planin kuukausilahjoittajaksi. Myös Turun YK-yhdistys toimii Planin tyttösponssina!

Lähteet:

https://lahjoita.plan.fi/tyttosponssiksi

https://plan-international.org/girls-get-equal/international-day-of-the-girl/#anchor3

Tyttöjen päivä

Tytöt ja talous

https://www.un.org/en/observances/girl-child-day

https://www.ykliitto.fi/tapahtumat/yk-paivat/kansainvalinen-tyttojen-paiva

Jonna Motturi

Turun YK-yhdistyksen taloudenhoitaja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *