Maailman verenluovuttajien päivä


Tänään 14.6. vietetään maailman verenluovuttajien päivää. Kesäkuun 14. päivä on ABO-veriryhmäjärjestelmän löytäneen Karl Landsteinerin syntymäpäivä. Päivän tarkoituksena on muistuttaa siitä, miten vapaaehtoistoiminta voi parhaassa tapauksessa pelastaa ihmishenkiä. Samalla tänään yritetään herätellä uusia verenluovuttajia tekemään hyvää ympäri maailmaa.

Suomessa verivalmisteiden riittävyyden tilanne on hyvä, siitä kiitos aktiivisille verenluovuttajille. Globaalisti turvalliset verensiirrot eivät kuitenkaan ole itsestäänselvyys, ja monissa maissa kamppailua käydään, jotta verensiirrot tulisivat turvallisiksi. Erityisesti nuorten luovuttajien merkitys on suuri verenluovutuksessa, varsinkin kehittyvissä maissa, muun muassa infektioiden ja väestön yleisen terveydentilan takia. Suomessa luovuttajista alle 30-vuotiaita on lähes kolmasosa.  

Uusia verenluovuttajia tarvitaan jatkuvasti lisää. Verta ei voida tehdä keinotekoisesti, ja sitä tarvitaan esimerkiksi leikkauksissa, syöpäpotilaille ja keskosille. Olemme kiinnittäneet huomiota veren luovuttamisen tärkeyteen myös Turun YK-yhdistyksessä, ja perustimmekin oman veriryhmän viime vuonna. Jos et ole aiemmin luovuttanut verta, tee ensin luovuttajatesti täällä. Jos testin tulos kertoo, että sovit luovuttajaksi varaa aika täältä. Samalta sivulta löytyvät ohjeet, miten ajanvarauksen kanssa tulee toimia ja kuinka usein saat verta luovuttaa. Kun saavut luovutukseen, muista mainita Turun YK-yhdistyksen veriryhmä!

Tehdään yhdessä hyvää!

Emmi Vainio
Turun YK-yhdistyksen viestintä- ja tapahtumavastaava

Lähteinä käytetty:

SPR: Luovuta verta. https://www.veripalvelu.fi/verenluovutus/luovuta-verta

STT: Maailman verenluovuttajien päivänä 14.6. kiitetään hengenpelastajia.  https://www.sttinfo.fi/tiedote/maailman-verenluovuttajien-paivana-146-kiitetaan-hengenpelastajia?publisherId=62701971&releaseId=69911989

Suomen YK-Liitto: Maailman verenluovuttajien päivä. https://www.ykliitto.fi/tapahtumat/yk-paivat/maailman-verenluovuttajien-paiva

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *