Kansainvälistä lapsen oikeuksien päivää vietetään vuosittain 20. marraskuuta. Silloin juhlistetaan YK:n lapsen oikeuksien sopimusta, joka hyväksyttiin 20.11.1989. Päivän tarkoituksena on herättää keskustelua lapsen oikeuksien toteutumisesta ja niiden edistämisestä. Lapsen oikeudet ovat lasten ihmisoikeuksia. Jokaisella lapsella on oikeus muun muassa tasa-arvoon, turvallisuuteen, terveyteen ja koulutukseen. Lapsen oikeudet koskevat jokaista alle 18-vuotiasta lasta.
Jo 196 maata on ratifioinut lapsen oikeuksien sopimuksen eli sitoutunut muuttamaan lakinsa ja toimintansa sopimusta vastaaviksi. Lapsen oikeuksien sopimus onkin maailman laajimmin ratifioitu YK:n ihmisoikeussopimus. Suomessa se tuli voimaan vuonna 1991.
Suurimpia haasteita lapsen oikeuksien toteutumiselle Suomessa asettaa yhteiskunnan eriarvoistuminen. Kun peruspalveluista säästetään, ovat kärsijöinä yleensä jo valmiiksi heikoimmassa asemassa olevat. Lapsiperheköyhyys, mielenterveysongelmat ja yhteiskunnan resurssien heikkeneminen vaikuttavat suoraan lasten hyvinvointiin.
Järjestöillä on merkittävä rooli hyvinvointiyhteiskunnan palveluiden tuottajina ja hyvinvoinnin takaajina. Yhdistystoimintaan voi osallistua jokainen, joka haluaa omalta osaltaan vaikuttaa yhteiskuntamme tilaan. Turun YK-yhdistyksen yhteistyökumppani Sateenkaari Koto ry (www.sateenkaarikoto.fi) tekee kotouttavaa työtä eri kieli- ja kulttuuritaustaisten perheiden parissa. Yhdistyksen tavoitteena on kohentaa perheiden ja lasten osallisuutta ja hyvinvointia.
Yksi Sateenkaari Kodon työmuoto on Halisten Opetuskoti Mustikassa järjestettävä läksykerho. Kaksi kertaa viikossa kokoontuvaan kerhoon ovat kaikki viereisen alakoulun oppilaat tervetulleita. Kerhossa lapsi saa koulupäivän jälkeen pienen välipalan sekä aikuisen tukea ja ohjausta läksyjen tekoon. Erityisen tärkeää tuki on heille, joiden vanhemmilla ei eri kielitaustan vuoksi ole riittävää suomen kielen taitoa kyetäkseen tukemaan lastaan opiskelussa. Läksykerhoa ohjaa Opetuskodin vastaava ohjaaja, mutta yhdistyksen vapaaehtoiset ovat korvaamaton osa kerhon toimintaa. Ilman vapaaehtoisia läksykerhon ohjaajia toimintaa ei kyettäisi toteuttamaan, sillä kerho on hyvin suosittu ja osallistujia on joka kerta vähintään parikymmentä. Turvallisten aikuisten kanssa koulutehtäviin ja lukemiseen on mahdollista keskittyä.
Läksykerhossa pyritään korostamaan lukutaidon ja lukemisen merkitystä ja ohjaamaan lapsia aktiivisesti tekstien pariin myös vapaa-ajalla. Unicefin mukaan “Lukutaito on oppimisen ja kehittymisen edellytys. Se on tutkitusti myös avain parempaan terveyteen ja hyvinvointiin, sillä lukeva ihminen osaa paremmin huolehtia niin omasta kuin lastensa terveydestä ja turvallisuudesta. Lukutaito edistää myös tasa-arvoa ja demokratiaa, sillä lukeva ihminen pystyy hankkimaan tietoa ja osallistumaan yhteiskuntaan. Lisäksi lukutaito vahvistaa kulttuuristen oikeuksien toteutumista.” https://www.unicef.fi/tyomme/ajankohtaista/uutiset-ja-nakokulmat/2023/lukutaidon-merkitys-on-korvaamattoman-suuri/
Näin lapsen oikeuksien päivän kunniaksi haastan Sinut pohtimaan, miten itse voisit edistää lapsen oikeuksien toteutumista Suomessa? Löytyisikö maamme lukuisista yhdistyksistä ja järjestöistä sinulle mielekäs toimintamuoto, jossa voisit vaikuttaa yhteiskuntamme hyvinvointiin? Meille Sateenkaari Kotoon ovat uudet vapaaehtoiset lämpimästi tervetulleita. Jos esimerkiksi läksykerhotoiminta kiinnostaa, voit olla yhteydessä yhdistyksen vapaaehtoistoiminnan koordinaattoriin sähköpostitse: vapaaehtoinen@sateenkaarikoto.fi
Mette Karlsson
Sateenkaari Koto ry:n vapaaehtoistoiminnan koordinaattori