Lapsen oikeuksien päivä 20.11.2022


Tänään, 20. päivä marraskuuta, vietetään lasten oikeuksien päivää. Marraskuun 20. päivä on tärkeä päivämäärä, sillä tänä päivänä vuonna 1959 YK:n yleiskokous hyväksyi lapsen oikeuksien julistuksen, sekä vuonna 1989 YK:n yleiskokous hyväksyi lapsen oikeuksien yleissopimuksen. Äidit ja isät, opettajat, sairaanhoitajat ja lääkärit, hallitusten johtajat ja kansalaisyhteiskunnan aktivistit, yritykset ja media-ammattilaiset sekä nuoret ja lapset voivat olla tärkeässä roolissa, jotta Maailman lasten suojelusta tulee tärkeä osa yhteiskuntia, yhteisöjä ja kansakuntia.


Kansainvälisen lastenpäivän teemana on tänä vuonna ”Inclusion for every child”. Tämä teema tarkoittaa, että jokaisella lapsella, kuului hän mihin tahansa yhteiskuntaan, yhteisöön tai kansallisuuteen, on yhtäläiset oikeudet. Se korostaa myös eri sivilisaatioiden lasten välisen syrjinnän poistamista. Ei vain yleisiä oikeuksia, vaan globaali yhteiskunta toivottaa tervetulleeksi ja tarjoaa tilaa kaikille lapsille ihonväristä riippumatta. Suomessa on vietetty lapsen oikeuksien päivän lisäksi lapsen oikeuksien viikkoa jo vuodesta 2018 asti, ja tämän vuoden teemana on lapsen oikeus turvallisuuteen. Erityisen hienoa on myös, että Lapsen oikeuksien päivä on ollut vakiintunut liputuspäivä vuodesta 2020 asti.


Toinen tärkeä näkökulma teemaan on ottaa askel eteenpäin tekemällä maailmasta rauhallisempi, osallistavampi paikka, joka torjuu kaikkia ennakkoluuloja. Siksi minkään inhimillisten tai luonnononnettomuuksien, kuten sotien tai pandemioiden vakavuuden ei pitäisi saada lapsiamme kärsimään, ja otamme yhdessä kaikkien alueiden lapset mukaan tuki- tai pelastusoperaatioihimme. Lapset eivät saa kärsiä heistä riippumattomista asioista. Mutta silti kaikki lapset eivät saa nauttia täyttä lapsuudesta. Silti liian moni lapsuus on katkennut. Meidän sukupolvemme tehtävä on vaatia, että hallitukset, yritykset ja yhteisöjen johtajat täyttävät sitoumuksensa ja ryhtyvät toimiin lasten oikeuksien puolesta nyt ja lopullisesti. Heidän on sitouduttava varmistamaan, että jokaisella lapsella on kaikki oikeudet. Maailman lasten päivä tarjoaa meille jokaiselle inspiroivan lähtökohdan ajaa, edistää ja juhlia lasten oikeuksia, mikä toivottavasti muuttuu dialogiksi ja teoiksi, jotka rakentaisivat parempaa maailmaa lapsille. Lasten päivä on hauska päivä vakavalla viestillä. Kansainvälinen lasten päivä tarjoaa meille mahdollisuuden edistää ja juhlia lasten oikeuksia, jotka rakentavat heille parempaa maailmaa.


Myös kotikaupunkimme Turku on mukana Lasten päivässä. Turun kaupunki, VarsinaisSuomen Lastensuojelujärjestöt ry, Hansakortteli sekä Turku Center haastavat keskustatoimijoita mukaan Turvallisempi keskusta -kampanjaan. Kampanjalla halutaan vahvistaa erityisesti lasten ja nuorten turvallisuuden tunnetta Turun keskustassa. Kampanja
perustuu tämän vuoden Lapsen oikeuksien viikon teemaan lapsen oikeudesta turvallisuuteen. Milloin tunsit olevasi mukana? #WorldChildrensDay liittyy nuorten joukkoon #IFeltIncluded -tunnisteella antaakseen jokaiselle mahdollisuuden tulla esiin.

Lähteet:
https://www.unicef.org/world-childrens-day
https://www.unicef.org/child-rights-convention
https://www.lapsenoikeudet.fi/lapsen-oikeuksien-paiva-ja-viikko/
https://www.lapsenoikeudet.fi/kampanja/lapsenoikeuksienviikko/yleista/arkisto/liputus/
https://www.turku.fi/uutinen/2022-11-14_turku-juhlii-lapsen-oikeuksien-viikkoaturvallisempi-keskusta-kampanjalla

Katso lasten oikeuksien päivästä kertova video täältä:

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *