Lukupiiriasiaa

Muusan toimintaan kuuluu lukupiiri, joka kokoontuu kerran kuussa keskustelemaan yhdessä valitusta kirjasta. Luettavat kirjat voivat olla esimerkiksi jonkun osallistujan kandi- tai gradukirjoja tai muuten vain mielenkiintoisia. Tänä keväänä luemme uutta kotimaista kirjallisuutta: seuraavien kuukausien lukulistalta löytyvät Katja Ketun Yöperhonen (2015), Laura Lindstedtin Oneiron (2015) ja Tiina Raevaaran Hukkajoki (2012). Tänään illalla kokoonnumme keskustelemaan Sofi Oksasen Normasta (2015). Mukaan voi tulla aina silloin kun haluaa, yhteen tapaamiseen osallistuminen ei velvoita osallistumaan muihin.

Lukupiirin tarkoituksena on pitää yllä kirjallisuuskeskustelua kotimaisen kirjallisuuden opiskelijoiden keskuudessa. Uutena lukupiirivastaavana toivoisin piirin olevan matalan kynnyksen tapahtuma, johon eri vaiheissa olevat opiskelijat uskaltavat osallistua. Opiskelijoiden omassa lukupiirissä ei tarvitse miettiä arvosanoja, joten keskustelu on rennompaa kuin kursseilla. Lukupiiri on hyvä paikka harjoitella keskustelemista kirjallisuudesta. Aiempien tapaamisten perusteella voin sanoa, että keskustelu on ollut korkeatasoista ja ajatuksia herättävää!

Kaunokirjallisuuteen keskittyvän piirin lisäksi olemme valmistelleet teorialukupiiriä. Aiomme lukea Turun yliopiston kotimaisen kirjallisuuden tutkijoiden artikkeleita, jotta pysyisimme paremmin perillä siitä, millaista tutkimusta omassa oppiaineessamme tehdään. Teoriapiirin yksityiskohdista sovitaan vielä, ja siitä ilmoitetaan lisää sitten, kun käytännöt ovat selvillä.

Lukupiirivastaavana toivotan kaikki Muusat tervetulleiksi lukupiiriin ja myöhemmin keväällä teoriapiiriin!

Katri Aholainen

Pieni aprilliaaton tarina

Olipa kerran Muusan vuoden 2015 hallitus.

Mutta en voikaan sen tarinaa kertoa, koska tarinat kerrotaan vasta, kun kerrottavat ovat niin muuttuneet, ettei heitä voi tarinan henkilöiksi tunnistaa.

Kerron siis, että Muusalla on hallitus, joka on kevään ollut työntouhussa, suunnittellut juttuja toivoen, että kaikilla olisi mukavaa. Kaikki hallituksessa ovat yhtä väsyneitä kuin aina, odottavat vappua yhtä innokkaasti kuin aina. Ja kaikki unohtavat, että oikeasti opiskelevat eivätkä olekaan töissä Muusalla.

Silti meillä on kivaa ja toivon, että koko loppuvuodenkin on kivaa. Jollei ole niin sitten itketään.

Pjiisa, jonka maailma on hyvin yksinkertaistettu näin esiin pilkahtavan auringon kunniaksi.

Hiiri, uhka vai mahdollisuus?

Alkuvuodesta lähtien Taiteentutkimuksen akateemista yhteisöä on koetellut ennenkin näkyvyyttä saanut uhka. Ainejärjestötalomme Mimesis on tunnettu dekadentista romantiikastaan, mutta enää sen varjopuolia ei voi lakaista maton alle (kuten yleensä teemme näkyvälle lialle).

Mimesiksen keittiön nurkkia ovat aina koristaneet hiirenloukot, mutta joulun jälkeen sosiaalisessa mediassa alkoi liikkua huhuja kaaoksesta jota ei voi enää sivuuttaa. Sisarusjärjestömme Prometheus ry:n Minna raportoi hiiren tuhonneen erään nojatuolin, jota kieltämättä oli jo aikaisemmin kuluttanut moni korkeasti koulutettu takapuoli.
Ajatus hiiristä on aina ollut läsnä, mutta näiden fyysisten todisteiden myötä syntyi hätä, joka on kasvanut suurenmoisiin mittoihin. Aluksi lietsoimme hiiren legendaa vain puheillamme, mutta vuoden ensimmäisessä Muusan ja Promen vohvelipäivystyksessä pelkomme varmistuivat kun saimme kaksi näköhavaintoa vihollisestamme.

Hiiri kasvoi mielissämme geenimuunnelluksi super-rotaksi, joka kantoi tauteja ja levitti pelkoa ja inhoa ympärilleen. Inhimillistimme rottaa surutta ja pian pienimmätkin epäkohdat Mimesiksen kunnossapidossa lankesivat rotan syyksi. Pelkäsimme kokoustaa Mimesiksessä, koska rottahan saattoi odottaa meitä siellä, kahvikuppi käpälässä ja sikari huulessa. Suunnittelimme yhdessä mitä erikoisempia hiirenkarkoitukseen tarkoitettuja metodeja, humanisteina mietimme myös voisiko hiiren kesyttää ja pyytää sitä sitten kiltisti lähtemään.

Ainejärjestöjen ulkopuolinen riesa sai meidät onneksi myös puolustuskannalle. Mimesis on ahkerassa käytössä emmekä aina kohtele sitä silkkihansikkain. Kun alkoi näyttää siltä, että hiiri on valtaamassa ainejärjestötalomme, aloimme kiinnittää huomiota myös muihin sitä vaivaaviin uhkiin. Huonekalujen huono kunto ja varaston sotkuisuus ovat nousseet taas puheeksi. Rahastonhoitajamme Tuike, joka toimii myös Humanitasin talovastaavana, on nostanut esille varaston tyhjennyksen ja saimme kaikkein reikäisimmän sohvan vaihdettua uuteen.

Emme olleetkaan valmiita hylkäämään rakasta biletaloamme (vaikka tuholaisten valtaaman rakennuksen hylkääminen olikin yksi Promen tyttöjen ehdottamista suunnitelmista). Sanat muuttuivat teoiksi kun samaiset Prometheus ry:n hallituslaiset ostivat hyvinsyöneelle kotihiirellemme mitoitetun rotanloukun ja Muusa ry nimitti vanhan puheenjohtajansa Heidin epäviralliseksi hiirivastaavaksi.

Olen kiitollinen hiirestä koska se on tuonut järjestöjemme väliin sidoksen, joka ehkä syntyi vastenmielisyyden ja pelon tunteista, mutta täyttää sydämeni lämmöllä ja akateemisella ylpeydellä. Sirkkalassa saamme henkisen pääoman lisäksi nauttia myös materiaalisista etuoikeuksista, joista järjestötalomme on kaikkein tärkein. Toivon että hiiren luoma yhteistyön puuska kantaa hedelmää ja saamme kevään aikana Mimesiksen vallattua takaisin.

keväisin terveisin vpj Itis lehtiö

RAJA RAILONA AUKEAA – Muusan kirjamessuseminaari

Mikä on laulujen sanoitusten osa runoudentutkimuksen kentällä? Voiko sanoituksia tutkia kuten runoja? Missä raja laulujen sanoitusten ja runojen välillä kulkee?

Muusa järjestää Turun kansainvälisillä kirjamessuilla seminaarin Raja railona aukeaa – laulujen sanoitukset osana runoudentutkimusta. Seminaari pidetään perjantaina 4.10. klo 15.30–17.00 Turun messu- ja kongressikeskuksen kokoustilassa 1–2.

Keskustelemassa aiheesta ovat laulaja-lauluntekijä Maija Vilkkumaa, runoilija Kristian Blomberg, runoudentutkija Siru Kainulainen sekä laulaja-lauluntekijä Lotta Savolainen yhtyeestä Pikku Kukka. Keskustelun vetäjinä toimivat muusalaiset Julia Litokorpi ja Juha Väisänen.

Kotimaisen kirjallisuuden opiskelijoiden on mahdollista saada seminaarista luentopassimerkintä.

TUU MUKAAN!

PS. Muusa järjestää myös kirjamessubileet Mimesiksessä kyseisenä perjantaina klo 19 alkaen.

PPS. Muusa myy kirjamessulippuja edulliseen hintaan (jäsenet 6 € ja muut 8 €) myyjäisissään Sirkkalan aulassa keskiviikkona 25.9. klo 10–15 ja Assarin ullakon ala-aulassa torstaina 26.9. ja tiistaina 1.10. klo 11–15.

Kuinkas sitten kävikään?

Muusa on virallisesti jäänyt kesälomalle. Onneksi me emme ole niin virallisia, että emme silti voisi kesälläkin tehdä kaikkea kivaa. Seuraa facebookia ja tapahtumakalenteria, tapaamme toisiamme kesäisinkin!

Näin puheenjohtajana haluaisin kiittää kaikkia kuluneesta puolesta vuodesta. Olen ylpeä hallituksestamme. Olen ylpeä kaikista hallituksen ulkopuolisista toimijoista. Olen ylpeä yleensäkin kaikista Muusista. Pohjois-Korea bileet huipensivat yhteistyömme muiden taiteidentutkijoiden kanssa ja Mimesiskin on vielä pystyssä.  Jalkapallokausi pyörähti käyntiin ja itse kunkin kunto on kohonnut viime kuukausien aikana. Hopea ei ole häpeä (onpas!), joten päät pystyyn ja tavoittelemaan ensi vuonna sitä kultaista mitalia!

Kuten jo Oheiseenkin kirjoitin: “On oikeastaan aivan loogista, että Muusalla on Rakas Johtaja. Onhan kyseessä Rakas Muusa.”

Tavataan kesällä toreilla ja turuilla, ehkä jokirannassakin!

Syksyä odottaen,

Julia

Testausta päivityksen jälkeen

Huh!

Juuri tällä hetkellä kannatan lämpimästi erittäin kattavien tietotekniikkakurssien järjestämistä yläasteella, lukiossa ja mieluiten vielä yliopistollakin! Tästä lähin, kun näitä sivuja pitäisi päivittää, älkää jääkö odottamaan. Eli kaikki tulevat muusien sukupolvet, älkää luottako siihen, että päivitysongelmat vain jotenkin itsekseen ratkeavat… Niin ei käy!

Eli wordpressin päivitys on nyt tehty, monen epäonnistumisen ja epätoivon hetken jälkeen. Tämä postaus on päivittäjän yleinen itkuvirsi, ja tietenkin testaus siitä, että toimiihan tämä nyt varmasti. Seuraavaksi kysymykseksi noussee varsinaisen sisällön päivitys, mutta se on onneksi jonkun muun ongelma :)

Jos ja kun huomaatte ongelmia ja puutteita sivuilla, niin tulkaahan nykimään hihasta. Epäilen pahasti, että osa vanhoista arkistoista ei ole tällä hetkellä toiminnassa, mutta korjaillaan niitä sitten pikkuhiljaa.

Hyvää alkavaa kevättä Muusille,

Tuike

Eikä maailma paremmaksi muutu, jos ei sitä paremmaksi tee / eikö siis yritettäisi vielä uudelleen?

Muusan uusi, hurmaavan sädehtivä hallitus valittiin syyskokouksessa 14.11. Maailman parannuksesta vastaava joukkio näyttää seuraavalta:

Puheenjohtaja: Roosa Vastamäki roovas [ät] utu.fi

Varapuheenjohtaja: Noora Lehtimäki nsleht [ät] utu.fi
Sihteeri: Heidi Haapasalo heihaaz [ät] utu.fi
Taloudenhoitaja: Julia Litokorpi juallit [ät] utu.fi

Tiedottaja: Emilian Vähätalo emilia.vahatalo [ät] utu.fi

Kulttuurivastaava: Noora Lindeman noora.lindeman [ät] utu.fi

Liikuntavastaava: Reetta Minkkinen rmemin [ät] utu.fi

Juhlavastaava: Kukka-Maaria Wessman kakwes [ät] utu.fi

Emäntä: Mariam Magomedov mariam.magomedov [ät] utu.fi

Hallituksen ulkopuoliset virat:

Sosiaalipoliittinen vastaava: Reetta Minkkinen rmemin [ät] utu.fi

Koulutuspoliittiset vastaavat: Julia Litokorpi juallit [ät] utu.fi ja Mariam Magomedov mariam.magomedov [ät] utu.fi

Verkkovastaava: Emilia Vähätalo emilia.vahatalo[ät]utu.fi

Tuutorvastaava: Kukka-Maaria Wessman kakwes [ät] utu.fi

Oheisen päätoimittajat: Noora Lehtimäki nsleht [ät] utu.fi ja Susanna Eronen susanna.eronen [ät] utu.fi

Kronikoitsijat: Roosa Vastamäki roovas [ät] utu.fi ja Kukka-Maaria Wessman kakwes [ät] utu.fi
Jalkapallomanageri: Reetta Minkkinen rmemin [ät] utu.fi
Kirjamessutyöryhmä: Emilia Vähätalo, Kukka-Maaria Wessman, Heidi Haapasalo, Noora Lehtimäki ja Roosa Vastamäki.

Marraskuu / käy ihmiskunta sormi suussa kansakouluaan / vaan eihän täällä liekit uhkaa / täällä pikkuhiljaa pohjaan poltetaan

Muusa joulun odotukseen mahtuu paljon ihania tapahtumia, tuu kans!

19.11.2011 “Saatana saapuu Moskovaan” Jojo-teatterissa. Teatterilla tavataan klo 18:20. Lisätiedot Nooralta!

1.12.2011 Ultra Bra – bileet Mimesiksessä. Lisätietoja naamakirjassa ja Suskilta

7.12 Muusan pikkujoulut Mimesiksessä klo 18n alkaen.

8.12 Humanitasin pikkujoulut Mimesiksessä klo 18 alken

13.12 Hallituksen virkistäytymisilta

17.12 Siru Kainulaisen väitöstilaisuus klo 12 alkaen Janus-salissa