Keramiikan polttoa Kuralassa 1999.

Vareen toiminta perustaa jäsenistölleen järjestettäviin tapahtumiin, ekskursioihin ja luentoihin. Samalla yksi ainejärjestön keskeisistä tehtävistä on myös arkeologian opiskelun mielekkyydestä huolehtiminen. Yhdistys toimii sekä tapahtumien järjestämisessä ja koulutuspoliittisessa vaikuttamisessa yhteistyössä historia-aineita, kulttuurintutkimusta ja geologiaa opiskeltavien oppiaineiden ainejärjestöjen kanssa. Näitä ovat historia-aineiden Kritiikki, folkloristiikan, kansatieteen ja uskontotieteen opiskelijoiden ainejärjestö Seita sekä geologian opiskelijoiden ainejärjestö Pulterit.

Vuotuisperinteet

Vareen kuin niin monen muunkin ainejärjestön toiminnan perustan luo perinteikkäät vuotuisjuhlat.

Uusille opiskelijoille tapahtumista merkittävin lienee syksyisin järjestettävät Kastajaiset, jotka Vare on perinteikkäästi järjestänyt yhdessä Nefan ja Nirvanan kanssa. Syksystä 2017 lähtien kastajaiset järjestetään yhteisten uusien perusopiskelijoiden vuoksi yhdessä Kritiikin kanssa. Syksyn muita vuosittaisia opiskelijatapahtumia ovat Halloween-teemabileet, pikkujoulut ja Puurohetki, joka on ollut tapana viettää yhdessä arkeologian oppiaineen kanssa.

Kevätlukukauden aloittaa ensimmäisen vuoden opiskelijoiden vanhoille opiskelijoille järjestämät syksyn kastajaisia vastaavat Kostajaiset. Vareen Talvijuhlia on nimestään poiketen juhlittu pääsääntöisesti kevättalvella, mutta aina vaihtuvalla teemalla. Vare toimii yhteistyössä muiden Suomen arkeologian opiskelija-ainejärjestöjen Fibula (Helsinki) ja Meteli (Oulu) kanssa ja järjestää vuorovuosin opiskelijoille suunnatun seminaarin Varjopäivät, joissa pääsee helposti luomaan kontakteja ja harjoittelemaan esitelmien pitoa. Kevään päätösjuhla on luonnollisesti Vappu, jonka juhlinta on ennen alkanut Vareen, Nefan ja Nirvanan yhteisesti jakamassa ainejärjestötilassa Kopissa, mutta siirtynyt muutosten kautta Geotalolle ja yhteistapahtumaksi Pultereiden kanssa. Varelaisten vappuun kuuluu myös muiden ainejärjestöjen boolipisteillä kiertäminen sekä TYYn vappukulkue, jossa Vareen edustaja kantaa yhdistyksen lippua airueen kanssa.

Sekä syksyllä että keväällä järjestettäviä tapahtumia ovat muinaisjäännösretket, joista syksyn retki sijoittuu Turun alueelle ja keväinen vaihtelevasti eri kohteeseen ympäri Suomen, tai jopa ulkomaille. Leffaillat, baarikierrokset, saunaillat ja erilaiset peli-illat kuuluvat myös varelaisten lukuvuoden tapahtumiin.

Arkeologian opiskelijan arki?

Vareen jatkuvaan toimintaan kuuluvat keskiviikkoisin puoliltapäivin arkeologian oppiaineen kahvihuoneessa järjestettävä kahvitus sekä keskustan Cosmic Comic Caféssa iltaisin vietettävät perjantaipäivystykset.

Ajoittain järjestetään opintoja tukevia kerhoja, kursseja ja piirejä. Aikaisemmin on mm. kokoonnuttu teoriapiiriin, osallistuttu keramiikkakerhoon, tehty kokeellista arkeologiaa ja järjestetty pienimuotoisia kaivauksiakin. Vareella on epäsäännöllisesti kokoontuva muinaistekniikkakerho, jossa viimeksi keväällä 2017 opeteltiin lautanauhojen tekoa ja tehtiin kokeellista arkeologiaa keramiikan saralla.

Mistä tietoa, kuinka mukaan?

Kätevimmin tietoa Vareen tapahtumista on saatavilla Vareen Facebook-ryhmästä ja Vareen sähköpostilistalla sekä täältä nettisivuilta.

Yhdistyksen toimintaan ja sen tuottamiseen ovat tervetulleita kaikki arkeologian opiskelijat. Ainejärjestö elää ja muuttuu koko ajan, ja tarvitsee alati uusia innokkaita toimijoita. Yhdistyksen jäseneksi voi liittyä mm. keskiviikkojen kahvituksien yhteydessä kertaluontoisella ainaisjäsenmaksulla (10€) tai lähettämällä liittymispyynnön Vareen hallitukselle (varehallitus[a]utu.fi) ja maksamalla liittymismaksun tilille.