Aikamme Ääni


Jonna Tervomaa
Ääni
Universal
2017

 

 

Nykypäivänä, kun valtavirran popmusiikin yksi ominaispiirre on tietokoneella luodut soundit, on todella piristävää kuulla Jonna Tervomaan tarjoama poikkeus. Ääni on rikastettu tietokonesoundien lisäksi monipuolisella soittimistolla, aina perinteisistä bändi-instrumenteista jousisoittimiin, jotka luovat laadukkaaseen kokonaisuuteen ripauksen elokuvallisuutta. Levyn energinen avausraita ”Vaikuttavat aineet” imaisee kuulijan mukaan läpi levyn kantavaan suureen soivaan tilaan, joka ei kutistu edes levyn rauhallisemmilla kappaleilla, joita edustaa esimerkiksi ”Haamu”.

 Äänen kappaleiden aiheet ovat moninaisia ja ajankohtaisiin ilmiöihin ja asioihin pureutuvia. Tervomaa laulaa nykyaikamme vaikuttavista aineista: välinpitämättömyydestä, identiteettikriisistä, sekä vihan tuhoisuudesta. Tervomaan voimakas, persoonallinen ja hieman raspisoundinen lauluääni soveltuu kuin nakutettu kappaleiden tarinoiden kertojaksi. ”Disco Melancholiassa” Tervomaan äänessä on kuultavissa pakahduttavaa herkkyyttä. Jotain, joka vetoaa erityisen hyvin tässä ajassa, joka ajaa ihmisiä väistämättä melankoliaan, aina uudelleen ja uudelleen.

 Ääni on ensisijaisesti kokonaisuus, joka paranee jokaisen kuuntelukerran jälkeen. Sille kannattaa antaa aikaa, ja kuunnella sitä ajatuksen kanssa, jotta albumin monitasoisuus ja -tulkinnallisuus avautuvat.

Anniina Kauppinen

Vastaa