Indoors outdoors luxury barbecue with finger buffet eli grillikauden avajaiset 19.4.

Pitkäperjantai (ja pitkä perjantai khej rrrräähh) tiivistyi grillikauden avajaisiin. Ensin hallitus kokousti, mutta pian sen jälkeen päästiin aloittamaan grillin sytytys. Perinteinen grillimaisterimme ei ollut paikalla, joten Lauri Kytöjoki toimitti virkaa illan aikana.

Grillin sytyttäminen tapahtui nätisti ja yllättävän helposti eikä hiilloksen syntymistä tarvinnut kauan odotella. Makkarat, kasvisnakit ja parsat saatiin grillattua ja välissä naukkailtiin kesäjuomia. Grillin tuoksu herätti esiin talven ajaksi unholaan painuneet muistot kesästä ja lämmöstä. Taustalla soi groovava musiikki, joka vahvisti ajatusta lämpimistä kesäilloista. Onneksi kesä on kohta täällä!Illanvietto siirtyi sisätiloihin ilman viilentyessä. Haikea, mutta iloinen ja energinen tunnelma jatkui J.Karjalaisen, Sur-rurin ja Red Hot Chili Pepperin tahtiin.

Väkeä ei ilmaantunut enää lisää, joten joukolla suunnattiin jatkoille Porttiin. Osa jatkoi matkaa toisiin juhliin. Grillaus oli niin kivaa, että suunniteltiin sille jatkoa. Saa nähdä grillataanko vappuna, sää sen kertoo.

Käännösbiisisitsit 17.4.

Tritonus järjesti käännösbiisisitsit yhdessä Kääntöpiiri ry:n kanssa. Sitsit pidettiin Q-talolla keskiviikkoiltana. Paikalla oli 25 ihanaa sitsaajaa, jotka jaksoivat laulaa ja nauttia upeasta sitsiseurasta. Illasta saatiin positiivista palautetta, joten mahdollisesti sitsejä tulee lisää!

Illan aikana laulettiin legendaarisia suomeksi käännettyjä hittikappaleita. Muun muuassa ”Varrella virran”, ”Yes Sir, alkaa polttaa”, ”Kun Chicago kuoli”, ”Suuren meren suolaa” ”Hetki lyö” sekä ”Olen neitsyt”. Perinteisiä sitsilauluja laulettiin väleissä, käännösbiisit olivat kuitenkin niin toivottuja ettei montaa perinteistä ehditty laulamaan. Laulajohtaja sekoili myös illan mittaan sanoissa. Rangaistusta olisi voinut antaa biisien osaamistaidon perusteella- laulujohtaja lupasi skarpata seuraavalla kerralla.

Ruokana oli alkupalaksi salaatti, pääruuaksi kasvissosekeittoa sekä jälkiruuaksi perinteinen vanukas. Ruoka maistui ja juomat hupenivat sitsien aikana nopeaan tahtiin. Osa oli panostanut pukeutumisellaan; 70- ja 80-luvun henki sekä haalarikansa yhdistyivät ja antoivat tilaa toisilleen. Laulutaito kasvoi ja vahvistui illan aikana. Oli ilo kuunnella raikuvaa laulua ja iloista pulinaa. Aikataulussa pysyttiin ja pääpöytää kunnioitettiin. Sitsit olivat onnistuneet ja riehuminen vältettiin.

TYEMYY X TRITONUS 5.4.

Tritonus ja Tyemyy järjestivät reivit Keltaisella talolla hämyisenä kevätiltana. Paikalle saapui kello 21 jälkeen muutama ujo reivaaja. Kellon lähestyessä 22, alkoi sankoin joukoin tulla ihmisiä nauttimaan tunnelmasta ja musiikista. Ihmisvirtaa jatkui lähes koko yön.

Soittajat olivat Tyemyyn puolesta. Soitannat alkoivat klo 22 dubin ja dubstepin muodossa, josta siirryttiin italoon, nu-discoon ja ns. villittelyyn. Suurimman ruuhkan alkaessa house täytti Keltsin. Breakbeat, jungle UK garage sekä tekno toivat piristystä kello 02 tuimaan. ”Viermäjunkkaa ja louhintaa” tapahtui aamuyöstä, ja yön päätti psy- ja metsätrance.

Tanssilattialla vallitsi hikinen ja lämmin tunnelma. Tanssit ja musat veivät mukanaan ja transsista oli vaikea irtautua. Välillä tanssijoiden oli pakko levätä ja siirryttiin keskustelemaan niin musiikista, ihmissuhteista kuin maailmaa koskettavista tapahtumista. Ihmiset olivat ystävällisiä, ihania ja avoimia. Paljon hymyjä näkyi pitkin iltaa ja oli ihanaa kuulla musiikin seasta naurua.

Koko tapahtuma oli menestys ja useimmat jo kyselivät onko lisää samanlaista menoa tulossa. Suosion puitteissa Tritonus ja Tyemyy tekevät mahdollisesti lisää yhteistyötä tulevaisuudessa. Stay tuned, syksyllä lisää!

Nousiainen 6.3.

Tänä vuonna tuntui hassulta pitää Nousiainen, koska se oli jo maaliskuussa. Siitä huolimatta paikalla oli sankka joukko tritonuslaisia ja muutama fuksi myös. Baarien lämpö houkutteli useaa huonon ilman takia, joten ulkona ei kauaa jaksettu pohtia.

Joukkueita saatiin aikaiseksi kaksi. Baarikierros sujui rauhallisesti ja tunteella. Lähtöpaikkana toimi Edison, josta lähdettiin suuntaamaan vihjeiden avulla kohti muita baareja. Bar Toimisto, Puutorin Vessa, Saaristobaari ja Tinatuoppi olivat ensimmäisen joukkueen mestat. Toinen joukkue kävi Surutoissa, Suxesissa, Bar Kukassa ja Bar Ö:ssä. Vihjeet olivat haastavia, mutta joukkueet selvisivät kunnialla koko kierroksen.

Nousiaisten after-partyt jatkuivat pitkään hyvässä hengessä ja loistavassa seurassa. Ensi vuonna kovemmilla panoksilla!

HurKuTri ystävänpäiväbileet 14.2.

Oli jälleen aika muistaa rakkaimpia ihmisiä ympärillään ja elämässään, joten Hurma, Kuvatus ja Tritonus päättivät järjestää ystävänpäiväbileet Keltsillä. Paikalle kokoontui sankka joukko väkeä, joten rakkautta ei ainakaan puuttunut. Paikalle saapuessaan odotti lämmin vastaanotto hyviä ihmisiä ja iloista musiikkia.

Illan alussa oli havaittavissa pientä jännitystä. Boolim ja sipsin avulla sai osa uskallusta alkaa hytkymään musiikin tahtiin. Keltsillä oli huikea kotibile-olo eikä ahdistava helmikuun pimeys ja lumi näkynyt kenessäkään. Naurua, haleja sekä hymyjä näkyi jokaisella. Bileet jatkuivat aamuyöhön asti ja puolenyön jälkeen uskallettiin siirtyä tanssipöydälle.

Kirjoittajalle oli suuri ilo osallistua ystävänpäivän bileisiin, koska useat ystävänpäivät olen ollut yksin tai muualla. Tarjolla oli donitseja, mikä ilahdutti minua. Kovin monissa bileissä ei sellaisia erikoisherkkuja tule vastaan. Koko bileet olivat onnistuneet, innolla ensi vuonna!

Levyraati ja jami-ilta 12.2.

Tritonuksen vuoden ensimmäinen levyraati ja jami-ilta pidettiin intensiivisissä ja rauhallisissa tunnelmissa Keltsillä. Teemana kappaleiden valinnassa toimi suomalainen 1970-luvun musiikki. Erilaiset genret olivat esillä illan aikana, progea oli eniten, suomalaiseen tapaan.

Arviointi tapahtui numeroarvostelulla kolmen eri kategorian muodossa: ”zeitgeist” eli ajan henki, yleiarvosana sekä tuotanto. Kappaleet saivat osallistujilta rankkoja tuomioita, kuitenkaan mukana ei ollut inhokkibiisejä. Jokainen osallistuja sai valita kappaleen, jonka jokainen arvioi. Kappaleista keskusteliin ja omia arvioita perusteltiin kaikille osallistujille.

Koko levyraadin voitti Tasavallan Presidentin ”Weather Brightly”. Toisena tuli Pekka Strengin ”Puutarhassa” ja kolmanneksi sijoittui PiirPaukeen ”Konevitsan kirkonkellot”. Irwin Goodmanin ”Punaportin blues”, Tabula Rasan ”Omantunnon rukous” ja Tapani Kansan ”Kesän lapsi” sijoittuivat lopuille sijoille. Koko levyraadin aikana vallitsti mukavan tiivis ja musiikillinen hurmos. Kappaleiden kohdalla usein unohti niiden alkuperäisyyden, kyllä meillä Suomessa on progea osattu soittaa.

Levyraadin loputtua alkoi jami-ilta. Muutamia henkilöitä tuli lisää. Soittimia ei ollut montaa, mutta kahdella kitaralla ja keyboardilla saatiin pienet ja helpot jamit aikaiseksi. Erilaisia tyylejä kuultiin illan aikana ja muutamia covereitakin vedettiin. Helmikuun pimeys ei kuulunut soittajissa vaan tuli kodikas ja lämmin olo. Jopa vocoder saatiin paikalle ja käyttöön.

Jami-iltaa ja levyraatia toivottiin uudestaan ja sellainen on mahdollisesti tulossa kevään aikana.

Affekti ry:n järjestäytymiskokous ja ristiäisbileet 31.1.2019

Uusi mediatutkimuksen, taidehistorian ja musiikkitieteen ainejärjestö, Affekti ry perustettiin 31.1.2019 Keltaisella talolla. Paikalla oli paljon vanhoja opiskelijoita kaikista kolmesta oppiaineesta, mutta mukana oli myös fukseja. Järjestäytymiskokouksessa käytiin läpi nimiäänestys, jonka ylivoimainen voittaja oli Affekti ry. Peruskamaa, kuten talousarviota ja sääntöjä käytiin perusteellisesti läpi, ja niitä korjattiin sen mukaan, miten wanhat ja coceneemmat näkivät puutteita. Itse kokous sujui hienosti, tunnelma on lämmin ja jännitystä oli ilmassa. Kutkuttava hyrinä kaikui Keltaisen talon takahuoneessa, ns. Tritonuksen jallukerhon päämajassa.

Hallitukseen valittiin 15 jäsentä. Hallitus koostuu lähinnä vanhoista opiskelijoista, mutta katsotaan mitä seuraava hallitus tuo tullessaan. Puheenjohtajaksi valittiin Iiris Mäntymaa ja varapuheenjohtajaksi Sisu Juhanoja. Eeva Pitkänen ryhtyi sihteeriksi ja Johanna Tähti taloudenhoitajaksi. Muut pestit päätettiin suunnittelukokouksessa. Pitkän ja uuvuttavan perustamiskokouksen jälkeen siirryttiin itse Jallukerhon agendaan, eli jallut pöydälle ja bileet käyntiin.

Bileissä vallitsi lämmin, rento, iloinen ja railakas tunnelma. Kerrankin oli ihan oikea syy juhlia! Spesiaalimman tilaisuuden vuoksi tarjolla oli kakkua, ai että. Kakut olivat niin onnistuneita, että ne hävisivät kuin tuhka tuuleen. Kaikilla oli hauskaa ja viimeistään The Crashin ”Still Alive”-biisin aikana myrtsimmänkin fiilis vaihtui bilemoodiin. Ristiäisbileet keräsivät hyvän joukon upeita ihmisiä Keltaiselle talolle.

Tritonuksen vuodesta 2019

Tritonuksen vuoden 2019 hallitus valittiin syyskokouksessa ja puheenjohtajaksi valittiin Iida Mansikka. Tritonuksen nettisivua ja blogia pyritään päivittämään aina tapahtumien ja ekskursioiden jälkeen, joten täältä voi käydä lukemassa fiiliksiä. Jos jäsenistöllä on tahtoa ja halua kirjoittaa tapahtumista ja retkistä, voi ottaa yhteyttä nettisivuvastaavaan (pestit ja henkilöt löytyvät ”hallitus” välilehdeltä). Tritonuksen vuodesta on tulossa huikea! Lopuksi vielä puheenjohtajan mietteitä tulevasta vuodesta.

”Uusi vuosi pyörähti käyntiin pari viikkoa sitten ja Tritonuksen hallitus kokousti jo ensimmäistä kertaa toisella viikolla. Kasassa on motivoitunut ja innokas porukka, joka saa varmasti paljon aikaseksi tulevan vuoden aikana. Hallituksen lisäksi otamme tietenkin tapahtumaehdotuksia ja -vinkkejä vastaan jäsenistöltä mielellämme. Ole siis yhteyksissä johonkin hallituksen jäseneen, mikäli sinulta löytyy hyviä ehdotuksia, niin viedään ideaa eteenpäin!

Melkoista myllerrystä on luvassa ainejärjestötasolla myös tänä vuonna, kun mediatutkimuksen ja taidehistorian vanhat ainejärjestöt kevään aikana laittavat pillit pussiin  (hienompi ilmaisu) ja perustetaan MeMuTan uusi ainejärjestö! Yhteistyökuviot ovat toivottavia uudistuksen jälkeen, mutta nähtäväksi jää mitä tulevaisuus todellisuudessa tuo tullessaan.

Tritonus on vuonna 2019 järjestämässä jäsenistölleen paljon mielenkiintoisia tapahtumia, unohtamatta tietenkään perinteitä. Kevään tapahtumina ovat mm. Uuden järjestön ristiäisbileet (31.1.), Levyraati ja jami-ilta (12.2.), HurKuTrin (viimeiset) ystävänpäiväbileet (14.2.), Nousiainen (5.3.), Taite-sitsit (27.3.), Tritonus-risteily ja paljon muuta unohtamatta Vapun menoja!

Itse huitelen vuoden ajan vielä pitkälti yliopiston ulkopuolella konservatoriolla, ennen kuin palaan maisteriopintojeni pariin. Nähdään siis luultavimmin Tritonuksen tapahtumissa, ja tervetuloa myös moikkaamaan keikoille kuluvan vuoden aikana!”

– Puheenjohtaja, Iida Mansikka

Uusien musiikkitieteilijöiden kastajaiset

Vietimme eilen Keltsillä ensimmäistä kertaa uusien musiikkitieteilijöiden kastajaisia. Aiemmin kaste on suoritettu syksyllä heti Taite-kastajaisten päätteeksi, mutta nykyisen mediatutkimuksen, musiikkitieteen ja taidehistorian yhteisen hakukohteen vuoksi uudet opiskelijat saavat pääaineensa vasta kolmannen periodin lopulla. Ilta oli erittäin onnistunut ja kastajaisten yhteinen ohjelma todella hauskaa.

Viime tiistain Muumi-teemaisen illanvieton aikana kirjoitimme näytelmäkohtauksia Promelaisten kanssa. Tästä inspiroituneena päätimme toteuttaa saman myös kastajaisten yhtenä ohjelmanumerona. Ensin suunnitelmana oli kirjoittaa biisejä tai runoja, mutta lopulta päädyimme kuitenkin kirjoittamaan kohtauksia. Saimme yhteensä 12 huikeaa kohtausta, joissa oli useampikin tuttu henkilö muun muassa tämän hetkisestä hallituksesta. Koska blogi on ollut hieman hiljainen, niin päätimme nyt julkaista tänne muutaman julkaisukelpoisimman tarinoista.


Taikuutta kastajaisissa

Sillan alla kastajaisyönä rahattomana ja päissään. Silmissäni loistaa Aurala. Tämän kunniaksi avaan yhden Auran. Sitten katson olkani yli. Jos näen tikkaita, menen niiden alle.

Sofianna: ”En usko taikuuteen…”

Taikuri Luttinen: ”No katsoppas tätä…”

Taikuri Luttinen ottaa housuistaan tuttisen.

Sofiannan posket alkavat jo pikku hiljaa punottamaan: ”Ooohh, onpas siinä pitkälle tähtäävä miehen fallos.”

Taikuri Luttinen: ”Minäpä taion sen nyt pois!” (Tekee näyttäviä taikurimaisia eleitä.)

Tytti: ”WAU!! Mihin se pupu katosi?”

Taikuri Luttinen: ”Siinäpä arvoitus! Jos haluat vinkin, voit tsekkaa perseeni. (Vinkkaa silmää.)

Tytti poistuu huoneesta… ja lähtee lentoon itkien. Taikuri Luttinen kaivaa kortteja taskustaan. Tytti epäilee äänekkäästi Luttisen taikurintaitoja.

Sofianna: ”Ooh tuo on niin kuumaa, kun osaat taikatemppuja.”


Vapunpäivä Vartsikalla

Vartsikalla on vapunpäivä. 3000 krapulaista opiskelijaa juhlii. Sherillä ja Tuulalla on reivit menossa. Sherillä on mukana kolme viinipulloa ja vappupallo. Jasmin toivoo, että hän voi pölliä yhden viinipulloista. Tuula ei kuitenkaan ole samaa mieltä.

Iiris: ”Tosiaankin, Tuula on todella eri mieltä.”

Juho: ”Mutta kai silti tulemme kaikki illalla?”

”No totta helvetissä!”, Iiris sanoo tarttuessaan viinipulloon.

”Anteeksi, mutta missä täällä on vessa?” kysyy sohvan alta ryöminyt Topias tuskissaan.

”Nyt ei ole aikaa pelleilylle, Topi-boy!”, huutaa Juhanojan Sisu naama punaisena ja antaa Tuulalle keksin.

Paavo: (ilmestyy paikalle kun yleisö huutaa omstart Janis Joplin) ”Mutta Sisu, minä luotettavista lähteistä kuulin että äijä ois really……..”

Sheri: ”Ai että SISU olisi jotenkin relevantti? PYH!”

Petter: ”Mutta ajoin kuitenkin pälvikaljun kuvauksia varten…”

Topias ja Juho yhteen ääneen: ”Se tuntui hyvältä.”

Topias ja Juho: ”Olemme tulleet samaan aikaan.”

Iiris hihittää ja sanoo: ”Mulla on nälkä.”

Topias: ”Ostan sul kebun, anna tilinro.”


Olli vai Olei?

Hämeenkadulla. Jussille tulee vastaan Jussi (?) ja hänen kissansa Olli. Olei kusee marketin nurkalle. Neste valuu suoraan vihanneshyllyn alle. Kauhistunut Jussi hakee potkulautansa ja lähtee takaisin Dynamoon.

Dynamossa Jussi kokee elämänsä näyn: ”Eijjumalauta, sä et voi olla John Lennon.”

John Lennon: ”Olenkin John Mehiläispesähunajakenno, etkö henno…”

Paul McGartney: ”Rakkaus on kaikkialla, ainoa mitä tarviit on rakkaus.”

Cookie Monster: ”… and cookies. Kaikki mitä tarvitset on cookies.”

Paul McGartney: ”LET IT GO!” (Leikkii Elsaa.)

Cookie Monster: ”Älä ny anna sen olla, vaan vittu toimi. John kyllä ymmärtää.”

Kaikki rupeavat kierimään lattialla ja nauravat.

Paul McGartney: ”Nyt jumalauta, kohta soitan poliisit!”

Poliisi: ”OLEN AINA PAIKALLA!”

Olei: ”Minäpä en!”

Poliisi kyllästyy kapitalismin tärvelemään maailmaan ja repii päänsä irti.


Taivaan merkit

Keltsillä kello löi puolen yön, ja suurin osa oli jo ilman juomia. Yht’äkkiä eräs eksentrinen herramies kolkutti oveen.

Eksentrinen herrasmies: ”Anteeksi, onko sinulla tulta?”

Bitch from the street: ”En polta.”

Eksentrinen herrasmies: ”No, jos asia on niin, niin minä poltan tuon kerrostalon.”

”Haista pitkä vittu!”, huutaa hätääntynyt kerrostalo.

Tähän Bitch from the street vastasi näyttämällä taivaan merkit. Ja niin Bitch from the street näytti taivaan merkit. Siellä oli Otava, Iso ja Pikku karhu. Kaikki taivaan merkit oli nähtävillä. Kerrostalo katsoi ylös taivaaseen ja heitti frisbee-kiekon seuraavalle pesälle. Tilanne 5-1 herrasmiehille.

Antero: ”Ooooooooooooooooo….. (vetää henkeä) ooooooooooooooooo…”

Ykä twistaa, Antero fistaa. Kerrostalo katselee toimintaa ankeana. Herrasmies kumartaa, ja suutelee Bitchiä kämmenelle. Antero levitoi pois, ja näyttää keskisormea.


Hamsteri-Otto ja Hamsteri-Santtu

Hamsterini Otto oli juuri kuollut häkkiinsä. Seison keittiön pöydällä ja mietin, miksi vielä elän. Menen suihkuun, missä suunnittelen olevani noin tunnin. Aion tyydyttää siellä itseäni n. 2 tuntia.

Hamsteri-Santtu: ”No hyi Otto!”

Hamsteri-Otto: ”Pidätkö siitä? ;)”

Hamsteri-Santtu: ”Pidän siitä yhtä paljon kuin sokea mies porkkanoista!”

Hamsteri-Otto: ”Mutta tiedätkö, että sokeat miehet eivät pääse taivaaseen, vaan he päätyvät Lohjalle.”

Samassa Saatana tarttui Ottoa ja Santtua lujaa. Kiveksistä. 

Hamsteri-Otto: ”Voi hyvä Lohja!”

Saatana: ”Liity meihin. Meillä on suklaa-M&M-hippu-keksejä, joissa on sitruuna-sprinklejä. Liittymislahjaksi saat Mocha Frappucinon.”

Hitler: ”Jawohl. Ja Donald Trumpin seksiorjaksi.”

Saatana: ”Olenko kertonut siitä, kun kävin kukkakaupassa? Siellä oli yksi kovin kaunis papparainen.”

Hamsteri-Otto: ”Samaan aikaan vesi muuttui viiniksi.”

Kaikki hymyilevät tyytyväisinä, Saatana tarttuu viinilasiin. Se on huono idea, sillä Saatanalla on huono viinapää.

Hamsteri-Otto: ”Minä en kestä enää.”


Suo-kvoakka

Ensin oli Suo-kuokka ja Jussi.

Jussi: ”Kuinka kauan mun täytyy tätä maata raivaa, et saan elannon?”

Alma: ”Niin se aurinko nousee seuraavanakin päivänä.”

Jussi: ”Ja laskee sitten taas.”

Laskeminen jatkuu ja on pakko päästä vessaan. Joten otan repustani pullon ja teen tarpeeni siihen, koska en halua keskeyttää flowta. Sen jälkeen pulloon voi lisätä halutessaan hiivaa ja sokeria.

Suo-kuokka: ”Voiko pulloon lisätä myös Jussin?”

Alma: ”No ei kai sentään, tässähän ihan punastuu.”

Jussi: ”En pidä punaisesta väristä.”

Punainen kameli lähtee loukkaantuneena uimaan Aurajokeen: ”Vaikka olenkin kameli, mulla on silti kakskyt tyrää.” Hän jatkoi lauluaan: ”20 terää tai tyrää, BITCH sä uit Auras se ei tee hipiälle hyvää.”

Jussi: Mut mulla on swägää nii et muilla bragaaa ku tägään.

Suo-kvoakka kärsii eksistentiaalisen kriisin ja sortuu sisäänpäin vain fission voimalla.


Fukseja Hämeenkadulla

Roolihahmot ovat Hämeenkadulla tiistain ja keskiviikon välisenä yönä, jokainen viiden promillen humalassa. 

Roolihahmot pohtivat yhdessä tuumin: ”Josko jallu?”

Paavo: ”Ei vielä, fuksit ei oo viel täällä.”

Fuksi1: ”Ime munaa.”

Fuksi2: ”Sopii. Meille vai teille?”

Fuksi 1: ”Ehdottomasti meille. Ethän nyt kuvittele minun TULEVAN alhaiseen asuntoosi.”

Muut nyökyttelevät myöntyvästi ja matka jatkuu kohti upeaa soluasuntoa Varissuolla.

”Huomenna halaan äitiäni”, tuumi Fuksi2

Fuksi3: ”Mitä jos kokeilisit äitiäsi?”

Fuksi1: ”No äitiäni olen kokeillut jo…”

Paavo: ”Äitisi ei ole kokenut vielä mitään, siitä voit olla varma.”

Fuksi3 varastaa Paavon vasemman jalan kengän. Paavo on hyvin surullinen ja pukee yleensä Sakarin villapaidan.

Sakari: Hihii, kutittaa.


Ihana ilta

Aurajoessa lillui kaksi teekkaria. 

”Montako olutta joit eilen?”, kysyi Juho, teekkareista pahamaineisin.

”En juonut olutta”, vastasi Kimmo. ”Olin vain täysin poissa tolaltani.”

Juho: ”Minä olin pois olaltani!”

Kimmo: ”No mutta, multa puuttuu solisluu.” (Hörppää viskipullosta.)

Juho: ”Tänne sitä jallua… eiku ei se olekaan, voi vittu.”

Kimmo: ”Se on aitoa tamperelaista, punaista. Da.”

Juho: ”Ai tamperelaista? Ja että oikein punaista.”

Yhtäkkiä heitä kohti kävelee punahiuksinen emo, joka pyytää Kimmolta mielipidettä juomastaan.

Kimmo: ”Jumala on ihmisen omaksi lohdukseen luoma sosiaalinen konstruktio.”

Jumala: ”Olen luonut ihmisen omaksi ilokseni, YOLO.”

Juho: ”Oispa Jeesus, ni elämä ois kivempaa.”

Jumala: ”Se idiootti ei enää ole minulle mitään sukua.”

Tuohtunut Jumala juo itsensä humalaan. Juho, Kimmo ja Jumala lähtevät yhdessä taivaltamaan kohti Mantun grilliä.

”Minusta tämä oli oikein ihana ilta”, sanoo Juho.


Keltsin yössä

Keltsillä kello on keskiyö. Muutama on enää jäänyt aamuun.

Petri avasi juuri uuden jallupullon ja tokaisi: ”Tuo katon teksti on kyllä inspiroiva.”

”Eikä ole!”, huusi tiukkapipoinen humanisti.

Humanistin pipo alkoi kiristää tässä kohtaa niin kovaa, että Petri ajatteli, että on parasta häipyä paikalta. Humanisti kuitenkin syöksyi Petrin perään kaivaen räsyisistä humanistin housuntaskuista tulitikkuaskia.

Petri: ”Heitä rööki.”

Vesa-Matti Loiri: ”Heitä röööööö-kiiiii-iii…. (laulaa kiihkeästi.)

Topias: ”Voi viisas Vesa-Matti, miksei kukaan pidä basisteista?”

Humanisti: ”Basisteilla on vankkumaton taipumus alapään pohdiskeluun. Kaikki hyvä tapahtuu alhaalla.”

Vesa-Matti Loiri: ”Se on kyllä totta. Mutta vaikken basisti olekaan, niin itseasiassa sen verran kutiaa, että taidan istua alas.”

Topias: ”Olisitko niin ystävällinen, että antaisit minun koskettaa huiluasi?”

Vesa-Matti Loiri: ”Haluaisitko sen sijaan kokeilla tuubaani?”

Humanisti: ”Haluaisin tietenkin kokeilla tuubaasi.”

Topias: ”Tuubani on yksityinen, sori.”

Aikamme Ääni


Jonna Tervomaa
Ääni
Universal
2017

 

 

Nykypäivänä, kun valtavirran popmusiikin yksi ominaispiirre on tietokoneella luodut soundit, on todella piristävää kuulla Jonna Tervomaan tarjoama poikkeus. Ääni on rikastettu tietokonesoundien lisäksi monipuolisella soittimistolla, aina perinteisistä bändi-instrumenteista jousisoittimiin, jotka luovat laadukkaaseen kokonaisuuteen ripauksen elokuvallisuutta. Levyn energinen avausraita ”Vaikuttavat aineet” imaisee kuulijan mukaan läpi levyn kantavaan suureen soivaan tilaan, joka ei kutistu edes levyn rauhallisemmilla kappaleilla, joita edustaa esimerkiksi ”Haamu”.

 Äänen kappaleiden aiheet ovat moninaisia ja ajankohtaisiin ilmiöihin ja asioihin pureutuvia. Tervomaa laulaa nykyaikamme vaikuttavista aineista: välinpitämättömyydestä, identiteettikriisistä, sekä vihan tuhoisuudesta. Tervomaan voimakas, persoonallinen ja hieman raspisoundinen lauluääni soveltuu kuin nakutettu kappaleiden tarinoiden kertojaksi. ”Disco Melancholiassa” Tervomaan äänessä on kuultavissa pakahduttavaa herkkyyttä. Jotain, joka vetoaa erityisen hyvin tässä ajassa, joka ajaa ihmisiä väistämättä melankoliaan, aina uudelleen ja uudelleen.

 Ääni on ensisijaisesti kokonaisuus, joka paranee jokaisen kuuntelukerran jälkeen. Sille kannattaa antaa aikaa, ja kuunnella sitä ajatuksen kanssa, jotta albumin monitasoisuus ja -tulkinnallisuus avautuvat.

Anniina Kauppinen