Muusa on Turun yliopiston kotimaisen kirjallisuuden opiskelijoiden oma ainejärjestö ja keskustelufoorumi. Se on kameleontti, kirjanmerkki ja löhösohva. Muusa on jäseniensä edunvalvoja ja vapaa-ajan vauhdittaja.
Muusa on rekisteröity yhdistys ja Turun yliopiston ylioppilaskunta TYY:n alayhdistys.
Aktiivista toimintaa
Kuten humanisteille sopiikin, Muusan järjestämä toiminta on varsin kulttuuripainotteista. Muusa järjestää matkoja, seminaareja, bileitä, kirjailijavierailuja, teatterireissuja ja myyjäisiä. Vuosittainen voimannäyte on Turun kansainvälisillä kirjamessuilla järjestettävä seminaari, joka on järjestetty vuodesta 2004 alkaen lähes joka vuosi. Lisäksi Muusa julkaisee omaa lehteä, Oheista, jossa on jäsenien omaa tekstiä, faktaa ja fiktiota. Vuonna 2012 käynnistyi taiteiden- ja kulttuuritutkijoiden yhteistyö, joka on poikinut upeita isompia bileitä, joissa tapaamme opiskeilijoita yli oppiainerajojen. Virallisemman touhun lisäksi kokoonnutaan ihan vain huvin vuoksi yhteen, vaikka joululauluja laulamaan tai keilaamaan, katsomaan elokuvia tai heittämään frisbeetä. Mikään inhimillinen ei ole humanistille vierasta.
Muusan traditiot
Muusan virallinen ja arvokas juhlapäivä on Aleksis Kiven päivä 10.10. Silloin tempaistaan Jukolan veljesten henkeen. Ammoisina vuosina luimme Kalevalaa ääneen yliopistonmäellä ihmisten iloksi, mutta reksvisiittasaunamme palamisen jälkeen tämä perinne hiipui. Kalevalan päivänä 28.2. kahvittelemme yhdessä oppiaineen kanssa. Alkusyksystä järjestämme uusille opiskelijoille tietysti kastajaiset sekä tutustumisbileet.
Edunvalvontaa
Muusa ry valvoo kotimaisen kirjallisuuden opiskelijoiden etuja yliopistomaailmassa. Muusa käy säännöllistä vuoropuhelua oppiaineen kanssa ja mm. osallistuu opetuksen suunnitteluun ja kehittämiseen. Suomen yliopistoissa toteutetaan ns. kolmikantajärjestelmään perustuvaa hallintoa, joka tarkoittaa, että kunkin hallintoelimen jäsenet valitaan professorien, muun henkilökunnan ja opiskelijoiden keskuudesta. Muusa ottaa osaa laitosneuvoston ja tiedekuntaneuvoston toimintaan ja pitää yhteyttä esimerkiksi Humanitaahan ja TYYhyn. Lisäksi Muusalla on edustajia laitoksen ja oppiaineen erillisissä työryhmissä, kuten tilatyöryhmässä. Voit vaikuttaa omaan edunvalvontaasi TYY:n koulutuspoliittisen sihteerin ja ainejärjestön kautta. Muusalla on edustus jokakeväisissä oppiainekokouksissa, joissa päätetään mm. seuraavan lukuvuoden opetuksesta. Muusan vuoden 2020 koulutuspoliittiset vastaavat ovat Emma Isaksson ja Karoliina Lehtinen, jotka nimikkeensä mukaisesti huolehtivat edunvalvonnallisista asioista.
Tärkeitä linkkejä:
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.