Ainejärjestö – Aineen pääaineopiskelijoiden järjestö, järjestää tapahtumia ja hoitaa muuta kivaa opiskelijoille. Filosofien ainejärjestö on Dialectica.
Akateeminen Hese – Se Hämeentien ja Kiinamyllynkadun kulmassa sijaitseva koppi-Hese.
Akateeminen vartti – Yleensä luennot eivät ala tasalta, vaan varttia yli (poikkeuksia kuitenkin on, varsinkin kahdeksalta alkavilla luennoilla). Tälle ilmiölle on annettu nimeksi akateeminen vartti.
Alumni – Valmistunut opiskelija. Alumnipäivillä pääsee kuulemaan heidän työllistymisestään.
Appro – Opiskelijatapahtuma, jossa kierretään baareja (tai jokilaivoja) keräten merkintöjä passiin suorituksesta. Paremmalla suorituksella saa ns. korkea-arvoisemman haalarimerkin. Suosittuja approja Turussa ovat esimerkiksi Aurasoudut, Pikkulaskiainen ja AATU.
Assari (Assarin ullakko) – Opiskelijaravintola, sijaitsee Turun uimahallin yläkerrassa, Akateemisen Hesen nurkilla.

Campussport – Turun korkeakouluopiskelijoiden yhteinen liikuntapalvelu, joka tarjoaa halvalla hinnalla kaikenlaisia ryhmäliikuntatunteja ja kuntosaleja.

Dekaani – Tiedekunnan johtaja, vastaa tiedekunnan (meillä yhteiskuntatieteellinen) asioista.
Dynkky (Dynamo) – Linnankadulla kaupunginkirjastoa vastapäätä sijaitseva tunnelmallinen yökerho.
D-huone – Dialectican ainejärjestöhuone, jossa voi hengailla esim. luentojen välissä. Siellä voi tutustua muihin filosofeihin ja juoda kitkerähköä kahvia (jos on maksanut jäsenmaksun).

Exam – Sähköinen tenttipalvelu. Examissa voi tenttiä mm. kirjatenttejä, ja myös monilla kursseilla pidetään Exam-tentti. Exam-tentit järjestetään sähköisen tenttimisen huoneessa yliopiston koneilla (tarvitsee aktivoidun kulkulätkän!), löytyy mm. Publicumin neljännestä kerroksesta.
Excu (ekskursio) – Opiskelijoiden järjestämä matka/retki. Excuilla voi mm. ulkomaille, toiseen kaupunkiin tai Zoomilla Forssan salaliittoteorioiden syövereihin (jonnet ei muista). Usein ekskursioihin kuuluu myös jotain opintojen kannalta olennaista aktiviteettia. Index järjestää vuosittain ekskursion ja Dialectica yrittää periaatteessa järjestää vuosittain ekskursion jos sää sallii.

Fuksi – Ensimmäisen vuoden opiskelija (myös fetus, piltti, pupu).

Gradu – Maisterin paperit ulos saadakseen on kirjoitettava kandi-tutkielman lisäksi gradu, joka on laajempi ja sisältää omaa tutkimustyötä valitsemastaan aiheesta.

Haalarit – Opiskelijaelämään kuuluu vahvasti eri väriset opiskelijahaalarit. Dialecticalla ne ovat mustat (+ keltainen logo).
Hallitus – Järjestöillä on hallitus – jäsenet, jotka vapaaehtoisesti uhraavat vapaa-aikaansa, ja saavat vastineeksi päätösvaltaa ja joitain pieniä etuuksia. Fuksitkin voivat hakea mukaan hallitukseen!
Harrastejärjestö – Vapaa-ajan toimintaan tähtäävät järjestöt, joita löytyy Turussa useita, esim. Turun akateeminen gangsta rap -seura (TAGS), Akateeminen purjehdusseura, Korkkivika (viiniä).
Heidi’s (Heidi’s Bier Bar) – Melko uusi, mutta erittäin suosittu yökerho Aurakadulla.
HOPS – Henkilökohtainen opetussuunnitelma. Jokaisen yliopisto-opiskelijan tulee laatia HOPS, ja sitä voi hyväksynnän jälkeen käyttää myös oivana työkaluna opintojen suunnittelemiseen.

Index – Yhteiskuntatieteellisen ja kasvatustieteellisen tiedekunnan kattojärjestö. Järjestää yhteisiä tapahtumia kaikille yhteiskunta- ja kasvatustieteilijöille, huolehtii eduistamme ja tarjoaa viikottaisessa päivystyksessään ilmaista kahvia ja jotain pientä syötävää.
Intra – Yliopiston intranet, josta löytää ajankohtaisia uutisia ja yliopiston järjestämiä tapahtumia.

Kandi – Joko kandidaattistatuksen omaava opiskelija tai kandidaatin tutkielma. Ensimmäinen on jo kirjoittanut kandinsa, ja toinen vaatii hieman pinnistelyä, mutta syntyy kuitenkin useimmiten kohtalaisella vaivalla.
Kirjatentti – Useimmat filosofian kurssit voi kirjatenttiä. Käytännössä Pepistä katsotaan vaadittava kirjallisuus ja luetaan se, varataan Exam-tenttiaika ja toivotaan, että menee läpi.
Kulkulätkä – Yliopiston tägi, jolla pääsee mm. sisään aukioloaikojen ulkopuolella ja Exam-tenttitiloihin. Kulkulätkään voi lisätä myös maksetun Campussport-jäsenyyden.

Liikuntavuoro – Dialecticalla ja Sos-klubilla on yhteinen liikuntavuoro Iskerissä (Proffan kellarin yläkerrassa sijaitseva liikuntasali) perjantaisin klo 15-16. Jos haluat mukaan, pyydä esimerkiksi filosofien Whatsapp-ryhmäkeskustelussa liittymislinkkiä liikuntavuoron Whatsapp-ryhmään. Kaikki ovat tervetulleita!
Lukkarikone – Palvelu, jonne kirjaamalla kurssit saa käyttöönsä lukkarin, jonne päivittyy Pepistä kaikkien kurssien ajat ja paikat. Lukkarin saa myös halutessaan liitettyä puhelimen kalenteriin.
Lukupiiri – Kurssimuoto, jossa luetaan yhdessä kirjaa ja suoritetaan tehtäviä/pohdintoja siihen liittyen.
Lyni (Nightclub Marilyn) – Klassikoksi muodostunut yökerho Eerikinkadulla. Lynin alakerrassa myös yökerho Vegas, ja näitä yhdessä voi kutsua Lygakseksi jos haluaa.

Maccis (Macciavelli) – Opiskelijaravintola, sijaitsee Educariumilla. Jos ei jaksa kävellä, Maccis on yleensä lähimpänä filosofin sijaintia.
Moodle – Moodlessa on useimpien kurssien kurssisivut, jonne voi tulla esimerkiksi kurssin tehtävät ja lisämateriaalit. Etäopetuksen aikaan Moodleen tulee usein myös luennot.

Nettiopsu – Yliopiston nettipalvelu, josta ilmoittaudutaan läsnäolevaksi ja kursseille (niille, joille pitää ilmoittautua), tarkastellaan opintosuorituksia ja muokataan HOPSia.
Noppa – Lempinimi opintopisteelle, joita jaellaan hyväksytyistä kurssisuorituksista.

Opiskelijakortti – Saa fyysisenä tai mobiilissa (esim. Frank-sovellus). Opiskelijakorttia pitää näyttää saadakseen opiskelijahintaista ruokaa – tosin fuksit saavat ensimmäiseksi kuukaudeksi myös paperisen lapun tähän tarkoitukseen.

Peppi – Opinto-opas, josta löytyy kurssien tiedot, esimerkiksi kurssiajat, -paikat ja -sisällöt.
Periodi – Virallisesti yliopistolla on vuodessa neljä opetusperiodia. Suuri osa filosofian opinnoista kuitenkin on kahden periodin pituisia, eli kestävät koko syksyn/kevään.
Pubi (Publicum) – Yliopiston alakampuksella sijaitseva rakennus, jossa suurin osa filosofien opiskelusta tapahtuu. Filosofian laitoksen käytävä sijaitsee Publicumin alakerrassa.
Proffa (Proffan kellari) – Opiskelijaystävällinen juottola, sijaitsee suurinpiirtein Kauppakorkeakoulun pääovista katsottuna tien toisella puolella. Proffan vierestä löytyy juhlatiloja, mm. TYYn sauna ja Osakuntasali.

Seminaarikurssi – Kurssimuoto, jossa jokainen osallistuja tekee oman seminaarityön (yleensä n. 10 sivua), antaa palautetta muiden seminaaritöistä (vaatii aktiivista osallistumista) ja opponoi (antaa laajaa kriittistä palautetta) yhden seminaarityön.
Sitsit – Akateeminen pöytäjuhla, jossa juodaan viinaa (ellei holiton) ja lauletaan lauluja sitsikirjasta (voi ostaa Indexin päivystyksestä).
Sivuaine – Yliopistossa pääaineen lisäksi tutkielmaan sisällytetään sivuaineita. Sivuaineita kuuluu kandiopintoihin 50op (2 lyhyttä tai 1 pitkä). Sivuainetarjontaa voi selailla esimerkiksi Pepistä.
Speksi – Opiskelijoiden kokonaisuudessa tuottama näytelmäesitys. Speksiin pääsee mukaan millä taidoilla tahansa, koska tekemistä on niin laajalla skaalalla. Meidän speksimme on I/O-speksi, jossa on Index-opiskelijoiden lisäksi Opexin (luokanopettajat) opiskelijoita.
SYY Turku – Suomen yhteiskunta-alan ylioppilaat, eli yhteiskunta-alan opiskelijoiden etujärjestö.

Tentti – Kurssin kuulustelu, “koe”. Kurssin voi tenttiä yhteensä kolmesti.
Tohtoriopiskelija – Maisterin tutkinnon suorittanut jatko-opiskelija, joka tekee väitöskirjaa.
Tottis (Tottisalmi) – Opiskelijaravintola, sijaitsee YTHS:n kanssa samassa rakennuksessa Kirkkotiellä. Pro tip: ilmainen kahvi kuuluu lounashintaan!
TYS – Turun Ylioppilaskyläsäätiö, joka tarjoaa edullisia opiskelija-asuntoja.
TYY – Turun Yliopiston Ylioppilaskunta, jonka alla toimivat kaikki Turun yliopiston järjestöt; aine- ja harrastusjärjestöt.

Utumail – Turun yliopiston sähköposti. Utumailin saa linkitettyä esimerkiksi puhelimen Gmail-sovellukseen. Jos et tiedä miten, kysy – helpottaa elämää huomattavasti.

Volter – Turun yliopiston kirjasto. Nettipalvelun lisäksi fyysisiä kirjastoja löytyy kampukselta monia, joista lähin on Educariumilla. Kirjastosta voi kirjojen lisäksi lainata muunmuassa läppäreitä ja työskentelytiloja. Kurssikirjoihin kannattaa tehdä varaus hyvissä ajoin, ainakin jos kurssilla on paljon osallistujia.
Vujut – Vuosijuhlat, akateeminen hienostunut juhla, jossa juodaan jotakuinkin sivistyneesti ja pukeudutaan hienosti. Dialectican vujut järjestetään joka 5. vuosi, mutta jos vujujalka vipattaa, voi osallistua vaikka Indexin tai TYY:n vujuille.

YKA – Yhteiskunta-alan työntekijöiden etujärjestö (siellä mm. työttömyyskassa, jota voi kerryttää jo opiskeluvaiheessa).
Yo-kylä – Opiskelijoiden suosima asuinalue Turussa, josta voi löytää paljon filosofeja. Myös Joukkilaksi kutsutaan (se aukeaa kun on auetakseen, kirjoittajalla meni kolme vuotta).

Zoom – Viestintäpalvelu, jonka avulla voidaan pitää vuorovaikutteisia etäluentoja ja -kokouksia.