Menestyksen alku: Laidan yli-tietovisa
Akateeminen purjehdusseura on rehellinen järjestö. Siksi onkin ensiarvoisen tärkeää kertoa kaikille lukijoille heti ensi alkuun, että tämän artikkelin perusrunko kirjoitettiin jo maaliskuun loppupuolen hämärinä iltoina. Siis silloin, kun legendaarista Laidan yli –tietovisaa ei ollut edes pidetty. Akateemiselle purjehdusseuralle kunnia on kaikki kaikessa, joten kaiken täytyy olla viimeisen päälle – oltiin sitten pohjassa tai hitusen pinnan yläpuolella. Onneksi kaikki meni kuitenkin käsikirjoituksen mukaan. Meillä on tarjota teille lukijoille täysin totuudenmukainen artikkeli. Olkaa hyvä ja nauttikaa!
Elettiin alkuvuotta 2011. Synkkä pimeys oli laskeutunut Turun ylle, kun Akateemisen purjehdusseuran hallitus kerääntyi kokouksen merkeissä erääseen turkulaiseen yksityisasuntoon. Tarjolla oli Lidlistä ostettua kahvia sekä erään paikallisen leipomon tuotteita. Lukijalle on syytä huomauttaa, että paikallisuus ja ekologisuus ovat Akateemiselle purjehdusseuralle kaikki kaikessa. Vedoten hallituksen jäsenten kiireelliseen aikatauluun, kokous jouduttiin järjestämään poikkeuksellisesti vasta auringon laskettua horisonttiin. Täten yksityisasunnossa jouduttiin turvautumaan keinotekoiseen valaistukseen. Aina kaikki ei ole mahdollista, vaikka haluaisi olla kuinka hyvä ihminen.
Mitä uudenlaista toimintaa voisimme järjestää vuodelle 2011? Siinä oli kokouksen aihe pääpiirteittäin. Hallituksen jäsenten mielikuvitus oli rajaton. Koska me olemme avoin järjestö, lukijalle on mielestäni syytä valottaa esitettyjä ideoita: meriaiheinen kokkikurssi, meri- ja veneilyhenkinen tietovisa, purjehdushenkisiä vaatteita esittelevä muoti-ilta, rommin maisteluilta. Hallitus oli yksimielisesti tietovisan kannalla, sillä se olisi edullista järjestää ja keräisi todennäköisesti eniten osanottajia. Hyvällä puheenjohtajalla on laajat verkostot. Näin on laita Akateemisessa purjehdusseurassa, joten puheenjohtaja Kaira esitti tietovisan pitopaikaksi Turun yliopiston nurkilla sijaitsevaa Proffan Kellaria. Kukaan ei olisi voinutkaan ehdottaa parempaa pitopaikkaa; tuohan legendaarinen Proffan Kellari auttamatta mieleen aidon merihenkisen kapakan.
Seuraavaksi oli aika miettiä, kuka toimisi visan juontajana. Jäsenillä oli mielissään vain yksi nimi: Cabbin Boy. Hänellä olisi laaja kokemus erityyppisistä tietovisoista koko eteläisen Suomen alueelta ja mikä tärkeintä, hän saisi olla kerrankin pyramidin huipulla. Nimittäin kokeneena purjehtijana Cabin Boy oli tottunut aivan toisenlaiseen marssijärjestykseen. Visan päivämääräksi päätettiin siltä istumalta 6.4.2011.
Akateeminen purjehdusseura noudattaa säänöissään oikeaoppisen opiskeluperinteen mukaisesti akateemista varttia. Tästä huolimatta Laidan yli –visan vetäjäksi valittu Cabin Boy osoitti hermoilun merkkejä, sillä Proffan Kellarin pöydät notkuivat tyhjyyttään kellon näyttäessä muutaman minuutin yli seitsemää. Kaiken lisäksi ne vähätkin asiakkaat, jotka olivat kuppilaan vaivautuneet, eivät olleet halukkaita osallistumaan itse visaan. Tähän paikkaan on asiallista todeta, että tietovisan markkinointikampanja oli jäänyt aivan viime tinkaan.
Onni oli jälleen kerran Akateemisen purjehdusseuran puolella. Viime vuoden vappupurjehduksella mereen pudonneet lukuisat oluttölkit eivät siis menneet täysin hukkaan, vaan niillä saatiin pidettyä hyvät henget tyytyväisinä. Viisarin osoittaessa varttia yli kapakkaan oli ahtautunut oikein mukava määrä väkeä. Vaikkei oman seuran väkeä ollut jostain kumman syystä raahautunut montakaan paikalle, visan osallistujamääräksi laskettiin 9 urhoollista joukkuetta. Kun ottaa vielä huomioon joukkueiden jäsenten määrään, osallistui tapahtumaan liki 30 innokasta visailijaa. Osanottajien taustasta on vaikea sanoa mitään muuta kuin, että väittäisin kaikkien olleen yliopisto-opiskelijoita, vaikka ikähaitari oli leveä. Kun osanottajia oli useammastakin tiedekunnasta, voidaan tapahtumaa nimittää varauksetta poikkitieteelliseksi.
Lienee tärkeää mainita jotakin tietovisan formaatista. Kilpailu muodostui 20:sta kysymyksestä, joiden pääpaino oli meressä ja veneilyssä. Viisi ensimmäistä olivat ajankohtaiskysymyksiä, loppujen aiheet vaihtelivat jalkapallosta Raamattuun. Cabin Boyn kehittelemä pisteytyssysteemi toi kilpailuun tärkeän jännitysmomentin. Oikeasta vastauksesta saattoi saada joko 1 tai 2 pistettä. Mikäli joukkue oli rastittanut vastauspaperistaan ykkösen: oikea vastaus toi tietysti 1:n pisteen, mutta väärästä vastauksesta ei seurannut pistemenetyksiä. Sen sijaan, jos joukkue rastitti kakkosen: oikea vastaus antoi 2 pistettä, väärän vastauksen seurauksena joukkue menetti kuitenkin 1:n pisteen.
Kisa oli alusta saakka tasainen, ja voittaja ratkaistiin vasta viimeisissä kysymyksissä. Erinomaiset palkinnot nostattivat joukkueiden motivaation huippuunsa. Proffan Kellari oli lupautunut sponsoroimaan tietovisaa ja tarjosikin voittajajoukkueelle kymmenisen juomalippua. Eipä ihme, että voittajia hymyilytti. Akateeminen purjehdusseura tarjosi omasta pussistaan palkinnot kakkoselle ja kolmoselle. Hopeajoukkueelle luovutettiin extra-kokoinen Aarrearkku-pussi, pronssille jääneet saivat tyytyä Thaimaasta tuotuun puiseen elefantti-avaimenperään ja värikkääseen kolikkokukkaroon. Pronssipalkintojen kohdalla luistettiin pahasti turkulaisuudesta, mutta on todettava, että paikalliset käsityöläiset olivat todennäköisesti valmistaneet tuotteet.
Tästä on hyvä jatkaa. Jos Laidan yli –visaa voi kutsua jo yhden esityskerran jälkeen legendaariseksi ja historialliseksi, ei tiedä mitä tulevaisuudessa seuraa. Perinteet ovat Akateemisen purjehdusseuran toiminnassa tärkeitä. Seuraava tietovisa-ilta järjestetään hyvässä lykyssä vielä tänä lukukautena. Mikäli et ensimmäisellä kerralla päässyt jostain syystä paikalle, kannattaa seurata Akateemisen purjehdusseuran tiedotusta ja tulla ehdottomasti seuraavalla kerralla visailemaan. Kiitokset vielä kaikille osanottajille ja ylipäänsä niille, jotka jaksoivat tämän artikkelin lukea!
Tässäpä uteliaille vielä visan kysymykset ja vastaukset:
1.Mitä erikoista oli Johanna Tukiaisen ja Arto Länsmanin häämatkassa? Johanna lähti matkaan yksin (mutta Arto taisi seurata myöhemmin perästä).
2.Mikä on Atalanta-operaatio? Euroopan unionin ensimmäinen merellinen kriisinhallintaoperaatio ja se aloitettiin joulukuussa 2008. Operaatio perustuu YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselmiin.
3.Lento avaruuteen on ilmeisesti jo aivan passé upporikkaiden keskuudessa. Monimiljonääri Richard Branson on aiemmin puuhaillut avaruuslentoja rikkaille ihmisille. Branson aikoo julkistaa uuden huvituksen rikkaille. Mikä tämä on? Kalliita matkoja meren pohjaan minisukellusveneellä.
4.EU-komissaari Olli Rehn on tämänvuotisen Kalamaraton-tapahtuman suojelija. Tapahtuma käydään 21.-22. toukokuuta Helsingin ja Kotkan vesillä. Mikä on kisan voitossa ratkaisevinta? Kalamaratonissa ratkaisevinta ei ole saaliin paino vaan saatujen kalalajien määrä. Viimevuotinen voittaja,, veti vedestä jopa 28 erilaista kalalajia. Kalamaraton vaatiikin paitsi kestävyyttä kalastaa 24 tuntia, myös tunnistus- ja pyyntitaitoa.
5.Minkälainen aprillipila oli Turun Sanomissa aprillipäivänä? Turun Sanomat kertoo jääkiekkomuseosta, jota kaavaillaan turkulaisten jääkiekkoilijaveljesten Saku ja Mikko Koivun omistamaan kerrostaloon. Suomen ensimmäistä kerrostalomuseota varten oli saatu lehden mukaan vuokrattua vain parikymmentä asuntoa 36:sta. Vuokralaisten etujärjestön tekemän valituksen vuoksi museo olisi auki vain lauantaisin.
6.Mikä suomalainen suklaapatukka, jonka valmistukseen käytetään rommia? Da Capo, Fazerin valmistama suklaapatukka jo vuodesta 1916.
7.Mitä kalaa Mannerheim ei voinut sietää? Hauki, se oli hänen mielestään pikkukaloja syövä viheliäinen rantarosvo. Kaloista hän arvosti eniten kuhaa, josta hän söi mielellään pyrstön viereisen palan. Hän söi mielellään myös nahkiaisia.
8.Mikä on tilastollisesti Suomen ruotsinkielisin ammatti? Kalastaja. Tilastollisesti kaikkein ruotsinkielisin ammatti on kalastaja. Lakimiehinä, lääkäreinä ja yritysjohtajina suomenruotsalaisia on myös väestösuhdetta suurempi osuus.
9.Missä sijaitsee Nerokkuuden meri, Moskovan meri ja Hiljaisuuden meri? Kuu. Kuussa on useita maassa nimettyjä järviä ja meriä. Vuorien nimet ovat suoraan maapallolta, kuten Apenniinit ja Kaukasusvuoret, mutta merten nimissä mielikuvitus on laukannut enemmän.
10. Kysytään italialaista jalkapallojoukkuetta, jonka vaakunassa on merimies? Sampdoria.
11. Mikä paikkakunta valittiin vuoden vierassatamaksi 2011? Vuoden vierassatama -äänestys järjestettiin jo 24. kerran. Internetissä kaikille avoimen äänestyksen järjestivät Suomen Purjehdus ja Veneily sekä matkapurjehtijoiden yhdistys Merikarhut. Raaseporin kaupungin omistama Tammisaaren vierassatama. aivan keskustan tuntumassa on yksi läntisen Suomenlahden harvoista veneilykeskuksista. Satama tarjoaa veneilijöille suojaisan sataman kaikkine ajanmukaisine peruspalveluineen. Lyhyen kävelymatkan päässä on kauppoja, tori, maamme ensimmäinen kävelykatu palveluineen ja Vanhankaupungin idyllinen puukaupunkiosa kujineen.
12. Mitkä Viking Linen alukset kulkevat reitillä Helsinki-Maarianhamina-Tukholma ja takaisin? Gabriella ja Mariella.
13. Mitä kulkuneuvoa Phileas Fogg käytti ensimmäisenä lähtiessään matkalle romaanissa Maailman ympäri 80 päivässä? Hevosvaljakkoa eli vossikkaa. Lyötyään vetoa klubillaan matkasta hän haki matkatavaransa Saville Roadin asunnolta ja aloitti matkansa maailman ympäri 2.10.1872 siirtymällä hevosvaljakolla Charing Crossin asemalle.
14. Kuten tiedämme oluttyyppejä on monenlaisia Mistä nimi Indian Pale Ale eli IPA –nimi juontaa? Oluttyyppi syntyi kun brittiläisessä imperiumissa kehitettiin oluita, jotka kestivät pitkän merimatkan Britanniasta Intiaan. Tämä saatiin aikaan lisäämällä korkean alkoholiprosentin oluihin runsaasti humalaa. Nykyään IPA:t tunnistaakin vahvasta humalan katkeromausta.
15. Mikä on Iku-Turso? Suomalainen sukellusvene tai kalevalaisessa runoudessa esiintyvä vedenhaltija tai merihirviö. Kalevalassa Louhi on kostoksi Sammon menettämisestä loihtinut Turson tappamaan Kalevan kansan. Iku-Turso nostaa kammottavan päänsä vedestä sankarien laivan vieressä, saaden meren kuohumaan. Väinämöinen tarttuu kuitenkin Iku-Tursoa korvasta. Iku-Turso lupaa, että jos saa säilyttää henkensä, ei hän enää nouse ihmisiä ahdistelemaan. Väinämöinen päästää Iku-Turson, joka on siitä lähtien pitänyt lupauksensa.
16. Millä surullisella tavalla elokuvaohjaaja Renny Harlin ja Carolco Pictures niminen yhtiö liittyvät toisiinsa? Rennyn vuonna 1995 ensi-iltansa saanut merirosvoseikkailu Kurkunleikkaajien saaren budjetti oli lähes 100 miljoonaa dollaria, mutta tulot jäivät vain 10 miljoonaan. Tuotantoyhtiö Carolco Pictures meni konkurssiin elokuvan epäonnistumisen myötä.
17. Minkä EU-valtion vaakunassa on sirppi ja vasara? Itävalta, sen vaakunasta löytyvät kaksipäisen kotkan lisäksi Neuvostoliiton mieleen tuovat tunnukset: sirppi ja vasara. Vaakunan esineet liittyvät kuitenkin kaksoismonarkian päättymiseen vuonna 1919 ja ne kuvaavat uuden tasavallan yhteiskuntaluokkia; vasara työväkeä ja sirppi talonpoikia. Vaakunassa on myös muurinharja, joka kuvaa porvaristoa.
18. Kuka Raamatun henkilöistä juopui ensimmäisenä? Nooa. Nooa oli peltomies ja ensimmäinen, joka istutti viinitarhan. Mutta kun hän joi viiniä, niin hän juopui ja makasi alasti majassaan. Hänen poikansa Haam meni majaan, näki isänsä hävyn ja kertoi siitä kahdelle veljelleen. Kun Nooa selvittyään päihtymyksestä sai kuulla nuorimman poikansa rikkeestä, hän vihastui ja nimitti Haamin jälkeläiset hänen veljensä orjain orjaksi. Näin on tulkittu mustaihoisten orjallisen tarinan alkaneen.
19. Mikä on Suomen vanhin urheiluseura? Suomen ensimmäinen urheiluseura, Segelföreningen i Björneborg (BSF), perustettiin talvimyrskyn keskellä Porissa 26. tammikuuta 1856. Suomen vanhin urheiluseura toimii edelleen aktiivisesti edistääkseen purjehdus- ja veneilyharrastusta.
20. Laita seuraavat kolme Kreikalle kuuluvaa Välimeren saarta (Aigeianmeri) oikeaan järjestykseen idästä länteen: Karpathos, Kreeta, Rhodos? Rhodos, Karpathos, Kreeta
Juho Nurmi