Tiedossa on akateeminen pöytäjuhla ja vaikka se tietää loistoa ja välkettä, ei tarkoitus ole pönöttää vakavana vaan pitää hauskaa. Jotta kaikki uskaltautuisivat mukaan ja selviävät juhlista enemmän tai vähemmän kunnialla, tässä muutamia vinkkejä vuosijuhlien viettoon.

Pukeutuminen

Vuosijuhlat ovat mahtava tilaisuus leikkiä päivä prinsessaa tai prinssiä. Kutsussa mainitaan tilaisuuteen sopiva pukeutuminen eli juhla- tai tumma puku ja akateemiset kunniamerkit. Tämä tarkoittaa miehellä frakkia tai tummaa pukua ja naisella pitkää iltapukua.

Miesten pukeutuminen

Frakin kanssa käytetään valkoista liiviä, valkoista rusettia, kultaisia tai helmiäiskalvosinnappeja sekä mustia pitkävartisia sukkia ja kiiltonahkakenkiä. Taskuliina on valkoinen ja näkyy kapeana viiruna. Halutessaan herra voi sonnustautua myös valkoisiin hansikkaisiin ja muistaa pitäisi, ettei frakin kanssa käytetä rannekelloa. Asuksi käy vallan mainiosti myös tumma puku ja hillitty solmio. Tällöin asuun kuuluu valkea paita ja kalvosimet sekä taskuliina. Puvun kanssa voi käyttää myös sen väriin sointuvia liivejä. Jalkaan vielä mustat juhlakengät sekä mustat sukat ja valmista on. Lisäyksenä vielä, että smokki ja shaketti eivät ole vuosijuhla-asuja.

Naisten pukeutuminen

Naisten iltapuku on täyspitkä, eli nilkkoihin ulottuva, juhlavasta materiaalista tehty avarapäänteinen tai olkaimeton puku. Päivällisen aikana olkapäät on hyvä peittää esimerkiksi asuun sopivalla huivilla tai bolerolla. Kengiksi sopivat sirot avonaiset juhlakengät, mutta kannattaa pitää huolta siitä, että kengät ovat myös mukavat ja niillä voi tanssia. Käsilaukun tulisi olla asuun sointuva siro ja pieni sekä hihnaton laukku, joka sopii yhteen myös kenkien kanssa. Asua voi täydentää pitkillä kyynärpäiden yli ulottuvilla hansikkailla, joita käytetään alkumaljan ja tanssin ajan, mutta ei ruokailtaessa. Pitkän iltapuvun kanssa voi käyttää korukelloa sekä erilaisia koruja, jotka voivat olla hyvinkin näyttäviä. Hansikkaita käytettäessä sormukset pidetään niiden alla ja rannekorut niiden päällä. Pitkien hiusten tulisi olla juhlassa kiinni.

Ansiomerkit ja nauhat

Juhla-asuun kuuluvat myös akateemiset ansiomerkit ja nauhat. Miehet kantavat nauhaa siten, että se kulkee oikealta olkapäältä rinnan yli vasemmalle lantiolle liivin alla tai tumman puvun kanssa solmion päältä. Naisilla nauha kulkee päinvastoin vasemmalta oikealle. Hyvä muistisääntö tähän on, että nainen ajaa ja mies on pelkääjän paikalla. Nauhan kevyempi väri, TPO:n tapauksessa valkoinen, tulee aina yläpuolelle. Nauha ei saa koskettaa paljasta ihoa ja naiset voivatkin kosketuksen välttääkseen tehdä nauhasta myös ruusukkeen, jota kannetaan vasemmalla rinnustalla.

Ohjeita ruusukkeen tekoon sekä TPO:n sinivalkoista osakuntanauhaa voi kysellä toimistolla. Jos käytetään useampia nauhoja ylimpänä ovat oman ylioppilaskunnan nauha ja sen alla muiden ylioppilaskuntien nauhat, sitten osakuntien nauhat ja lopuksi ainejärjestöjen ja muiden nauhat. Kerrallaan on sopivaa kantaa korkeintaan kolmea nauhaa.

Juhlan kulku

Vuosijuhla alkaa cocktail-tilaisuudella, jossa vastaanotetaan tervehdykset esimerkiksi muilta osakunnilta ja ainejärjestöiltä. Samalla tarjotaan tervetuliaismalja. Pöytäjärjestys on esillä jo cocktailtilaisuudessa ja oman pöydän sijainti ja pöytäseurue kannattaa tarkistaa ajoissa. Tilaisuudesta siirrytään yhdessä varsinaiseen iltajuhlaan. Juhlaan voi liittyä myös vasta iltajuhlan alkaessa. Illan emäntä ja isäntä vastaanottavat ja tervehtivät kaikki vieraat.

Kaikkien vieraiden saavuttua saliin tulevat liput, ensimmäisenä Suomen lippu airueineen ja tämän jälkeen osakunnan lippu airueineen. Vieraat seuraavat katseellaan lippuja, jotka asetetaan paikoilleen. Lippujen saavuttua lauletaan maakuntalaulut. Kyllä, kaikki maakuntalaulut, mutta ei sentään kokonaan. Tämän jälkeen seremoniamestari kehottaa istuutumaan. Pääpöytä istuu ensimmäisenä ja muut tämän jälkeen. Kavaljeerit auttavat pöytädaaminsa eli oikealla puolellaan istuvan naisen istumaan. Hyvien tapojen mukaista on esittäytyä niille pöytäseurueen jäsenille, joita ei entuudestaan tunne. Ilmoittautuessa mahdollisesti mainittu avec, jonka ei siis ole mikään pakko olla tyttö- tai poikaystävä, istuu yleensä pöydässä vastapäätä.

Illan kulusta vastaa juhlamarsalkka, joka kuuluttaa ohjelmanumerot ja jakaa puheenvuorot. Laulunjohtaja puolestaan kuuluttaa illan aikana laulettavat laulut ja toimii esilaulajana. Käytännön asioista vastaa ja tiedottaa illan emäntä. Ohjelman kulkua voi seurata jokaiselle jaetusta ohjelmalehtisestä, mistä löytyvät myös laulettavien laulujen sanat. Ohjelmassa vuorottelevat ruoka, puheet, laulut ja ohjelmanumerot. Ohjelmalehdessä on myös tanssivarauslista, jonka täyttämistä silmällä pitäen herrojen kannattaa varata mukaansa kynä.

Vuosijuhlissa käyttäydytään hyvien pöytä- ja muiden tapojen mukaan. Muutama asia kannattaa tosin muistaa. Ensinnäkin naiset riisuvat hansikkaansa kun ruokailu alkaa. Maljoja nostettaessa herrat kohottavat maljaa ensin pöytädaamilleen oikealle puolelle, sitten vasemmalle vierustoverille ja lopuksi vastapäätä istuvalle. Naiset tekevät saman päinvastaisessa järjestyksessä vasen-oikea-vastapäätä. Puheiden aikana ei pitäisi liikkua salissa eikä ruokailla tai keskustella vierustovereiden kanssa, vaikkei puheeseen tahtoisikaan millään jaksaa keskittyä.

Juhlien virallinen ohjelma loppuu lippujen poistuessa ja punssin ja kahvin saapuessa Punchen kommer laulun saattelemana. Tämän jälkeen on luvassa vielä muutama puhe sekä vapaa sana jonka aikana kuka tahansa voi esittää tervehdyksensä. Jatkojen aluksi tanssitaan juhlatanssit, eli tuttavallisemmin kammotanssit. Yleensä tanssitaan ainakin cicapo, poloneesi, grande valse ja valssi. Osakunta järjestää ennen juhlaa tanssikurssin, jossa ehkä jo ruostumaan päässeitä tanssitaitoja voi hioa. Tanssin jälkeen ovatkin vuorossa itse jatkot, joiden viettämiseen kukaan tuskin tarvitsee sen kummempaa ohjeistusta.