Tuntuuko, että puhe ympärilläsi vilisee vieraita termejä? Ei hätää, kokosimme yliopisto-suomi-sanakirjaamme yleisempiä yliopisto- ja opiskelijaelämään liittyviä sanoja.

Et löytänyt etsimääsi? Kysäise kaverilta ja ota meihin yhtyettä, niin päivitämme listaa. 🙂

Akateeminen Hese = Yliopistonmäen juurella sijaitseva Hesburger.

Akateeminen vartti = Luennot alkavat (lähes) aina varttia yli ja loppuvat varttia vaille. Täten luentojen väliin jää puolen tunnin tauko. Eli klo 10-12 kestäväksi merkitty luento kestää todellisuudessa klo 10.15-11.45. Mikäli aikataulu on merkitty minuutin tarkkuudella, esim. 8.30-10.00 ei akateeminen vartti päde, vaan luento alkaa puolelta ja päättyy tasalta.

Assari = Assarin ullakko, yksi Unican opiskelijaravintoloista Turussa. https://www.unica.fi/fi/ravintolat/assarin-ullakko/

Fuksi = Yleisnimitys 1. vuoden opiskelijoista. Saksan fuksit ovat pilttejä.

Germanica = Saksan opiskelijoiden ainejärjestö.

Gradu = Pro gradu -tutkielma, joka kirjoitetaan maisterivaiheessa. Myös tähän kirjoitusprosessiin saa paljon tukea, eikä sitä kannata etukäteen stressata.

Kandidaatin tutkielma = N. 20 sivun pituinen tutkielma, joka kirjoitetaan yleisimmin 3. opiskeluvuonna. Saksan opiskelijat kirjoittavat sen saksaksi. Kirjoittamisprosessiin saa runsaasti tukea, eikä sitä kannata jännittää etukäteen.

Kypsäri = Kypsyysnäyte. Suomen- tai ruotsinkielinen tiivistelmä omasta kandidaatintutkielmastasi. Tällä pyritään varmistamaan, että olet itse kirjoittanut oman tutkielmasi.

Maisteri = Kun olet valmistunut kandiksi, eli suorittanut kandidaatin tutkinnon, alkaa maisterivaihe. Siinä suoritat syventäviä kursseja. Lopulta kirjoitetaan Pro gradu -tutkielma.

Noppa = Opintopiste. Yksi opintopiste vastaa keskimäärin 27 tunnin työpanosta. Todellinen työpanos kuitenkin vaihtelee kurssista riippuen.

Pedat = Opettajan pedagogiset. Opintokokonaisuus, joka on suoritettava, mikäli haluat valmistua opettajaksi. Suoritetaan yleensä maisterivaiheessa.

Peppi = Pepistä löydät kaikkiin tutkinto-ohjelmiin kuuluvat kurssin sekä koko yliopiston kurssitarjonnan. Sieltä on helppo tarkistaa, mitkä kurssit ovat sinulle pakollisia. https://opas.peppi.utu.fi/

Periodi = Lukuvuosi jakaantuu kahteen lukukauteen, joissa molemmissa on kaksi periodia. Yksi lukuvuosi koostuu siis neljästä periodista.

Pääaine = Se oppiaine, josta teet kandidaatintutkielmasi ja gradusi. Saksan opiskelijana saksan kieli on sinun pääaineesi.

Sitsit = Akateeminen pöytäjuhla. Siellä istutaan ennalta määrätyn istumajärjestyksen (yleensä saa esittää toiveen vieruskaverista) mukaisesti. Sitseillä lauletaan, syödään ja juodaan. Osallistua voi myös alkoholittomana. Säännöt vaihtelevat ainejärjestöittäin ja siksi ne kerrataan aina sitsien alussa. Mikäli jokin jää mietityttämään, voi aina kysäistä kokeneemmilta sitsaajilta.

Sivuaine = Pääaineen lisäksi tarvitset sivuaineen/sivuaineita. Saksan opiskelijoilla ei ole pakollisia sivuaineita, vaan ne on vapaasti valittavissa. Osaan voit vain ilmoittautua sähköpostitse ko. aineen opintosihteerille, osaan pitää pyrkiä sivuainekokeen kautta.

Tuutori = Tuutorit opastavat piltit opiskelijaelämään. Heidän tehtävänään on mm. esitellä yliopistoa, auttaa kurssivalinnoissa sekä tutustuttaa piltit toisiinsa.

YTHS = Ylioppilaiden terveydenhuoltosäätiö. Vastaa siis Suomen yliopisto-opiskelijoiden terveydenhuollosta. https://www.yths.fi/