Yhdistyksen säännöt
Perustettu 30.1.2008, nykyiset säännöt tulleet voimaan 28.12.2020.
1§ Yhdistyksen tiedot
1§1 Nimi Yhdistyksen nimi on Akateeminen purjehdusseura ry. Yhdistyksestä käytetään lyhennettä A.
1§2 Kotipaikka Seuran kotipaikka on Turku.
1§3 Kieli Seuran kielet ovat suomi sekä tarvittaessa ruotsi.
1§4 Tarkoitus Yhdistyksen tarkoituksena on kehittää ja edistää purjehdusta sekä purjehdusharrastusta, jäsentensä veneen tuntemusta sekä vesillä liikkumisen tietoja ja taitoja.
1§5 Toimintamuodot Tarkoituksensa toteuttamiseksi yhdistys voi järjestää veneilytapahtumia ja -kursseja, teoriaopetusta, illanviettoja, omistaa toimintaansa liittyvää kiinteää ja irtainta omaisuutta. Yhdistys voi tehdä yhteistyötä muiden yhdistysten, julkisoikeudellisten yhteisöjen ja yritysten kanssa sekä tarvittaessa ryhtyä muihinkin yhdistyksen tarkoitusta edistäviin toimiin.
2§ Jäsenyys
Yhdistyksen jäseneksi voi yhdistyksen hallitus hyväksyä henkilön kirjallisen hakemuksen perusteella.
2§1 Opiskelijajäsen Hakijan tulee kuulua ylioppilaskuntaan tai olla suomalaisen korkeakoulun opiskelija. Painavasta syystä hallitus voi kuitenkin hyväksyä jäseneksi henkilön, joka ei täytä edellä mainittuja ehtoja.
2§2 Alumnijäsen Alumnijäseneksi voidaan hyväksyä seuran toiminnasta kiinnostunut henkilö, jota ei voida hyväksyä opiskelijajäseneksi.
2§3 Kannatusjäsen Kannatusjäseneksi voi yhdistyksen hallitus hyväksyä henkilöitä tai oikeuskelpoisia yhteisöjä, jotka tukevat yhdistyksen toimintaa suorittamalla vuotuisen kannatusjäsenmaksun.
2§4 Kunniajäsen Kunniajäseneksi voidaan hallituksen esityksestä yhdistyksen kokouksen päätöksellä kutsua henkilöitä, jotka ovat erittäin huomattavalla tavalla edistäneet yhdistyksen toimintaa. Kunniajäsen ei ole oikeutettu jäsenetuihin.
2§5 Jäsenmaksu Jäseniltä kannettavien liittymis- ja jäsenmaksujen sekä kannatusjäsenmaksujen suuruudesta päättää yhdistyksen syyskokous vuosittain. Kunniajäseniltä ei peritä jäsenmaksua. Hallituksen kokouksen päätöksellä voidaan jäsenmaksu katsoa suoritetuksi seuraavalle kaudelle kyseiseltä taholta seuralle suotavan kaluston käyttöä vastaan.
2§6 Eroaminen Jäsen, joka haluaa erota yhdistyksestä, tehköön siitä kirjallisen ilmoituksen yhdistyksen hallitukselle tai sen kommodorille tai ilmoittakoon siitä yhdistyksen kokoukselle pöytäkirjaan merkitsemistä varten. Ero katsotaan tapahtuneeksi heti, kun ilmoitus on tehty, mutta eroava jäsen on velvollinen suorittamaan maksunsa ja velvoitteensa yhdistykselle toimintavuoden loppuun asti.
2§7 Erottaminen Hallitus voi erottaa kokonaan tai määräajaksi jäsenen, joka laiminlyö jäsenmaksun suorittamisen, toimii yhdistyksen sääntöjen vastaisesti tai esiintyy hyvien tapojen tai urheiluhengen vastaisesti.
3§ Hallitus
Yhdistyksen asioita, taloutta ja sen toimintaa hoitaa hallitus, johon kuuluu puheenjohtaja eli kommodori, varapuheenjohtaja eli varakommodori sekä vähintään kaksi (2), enintään kahdeksan (8) jäsentä sekä valittaessa yksi (1) tai kaksi (2) varajäsentä.
3§1 Valinta Hallituksen kommodori ja varakommodori sekä muut jäsenet ja mahdolliset varajäsenet valitaan syyskokouksessa. Jos hallituksen jäsen eroaa tai kuolee, voi yhdistyksen kokous valita hänen tilalleen uuden jäsenen toimikauden lopuksi.
3§2 Sisäiset roolit Hallitus valitsee yhdistykselle sihteerin, taloudenhoitajan sekä muut tarpeelliset toimihenkilöt. Hallitus voi tarpeen mukaan perustaa yhdistykselle jaostoja ja toimikuntia hoitamaan eri tehtäviä. Näiden toimintaa varten on perustamisen yhteydessä laadittava niille ohjesäännöt tai toimintaohjeet.
3§3 Toimikausi Hallituksen jäsenten toimikausi on kalenterivuosi, joka alkaa syyskokousta seuraavan vuoden alusta.
3§4 Kokoukset Hallituksen kokous on päätösvaltainen, jos kaikille hallituksen jäsenille on kokouksesta ilmoitettu, ja jos läsnä on vähintään puolet (1/2) hallituksen jäsenistä siten, että kommodori tai varakommodori on paikalla.
Hallitus kokoontuu kommodorin tai, hänen ollessa estynyt, varakommodorin kutsusta, kun he katsovat siihen olevan aihetta tai kun vähintään puolet hallituksen jäsenistä sitä vaatii.
4§ Yhdistyksen toiminta 4§1 Toiminta- ja tilikausi Yhdistyksen toiminta- ja tilikausi on kalenterivuosi.
4§2 Nimen kirjoittaminen Yhdistyksen nimen kirjoittaa kommodori, varakommodori tai sihteeri yhdessä jonkun hallituksen jäsenen tai hallituksen siihen määräämän valtuuttaman toimihenkilön kanssa.
4§3 Toimihenkilöt Yhdistyksen toimihenkilöitä ovat hallituksen jäsenten lisäksi yhdistyksen kokouksen tai hallituksen valitsemat toimihenkilöt. Mikäli yhdistyksen kokous luottamuslauseäänestyksessä yksinkertaisella enemmistöllä toteaa, ettei yhdistyksen kokouksen valitsema toimihenkilö nauti yhdistyksen kokouksen luottamusta, katsotaan toimihenkilö erotetuksi. Erotetuksi todetun toimihenkilön tilalle on valittava uusi henkilö samassa yhdistyksen kokouksessa. Hallituksen valitseman toimihenkilön erottamisesta päättää hallitus.
4§4 Toiminnantarkastus Toiminnantarkastus on laadittava kolmen (3) kuukauden kuluessa tilikauden päättymisestä. Tilinpäätös tarvittavine asiakirjoineen on annettava toiminnantarkastajalle vähintään kuukautta ennen sitä kokousta, jossa tilinpäätös vahvistetaan. Toiminnantarkastajan on annettava kertomus toiminnantarkastuksesta hallitukselle viimeistään neljätoista (14) vuorokautta ennen vuosikokousta.
4§5 Sääntöjen muuttaminen Sääntöjen muuttamisesta päätetään yleiskokouksessa. Päätökseen vaaditaan vähintään kolmen neljäsosan (3/4) enemmistö annetuista äänistä. Kokouskutsussa on mainittava sääntöjen muuttamisesta.
4§6 Purkaminen Yhdistyksen purkamista koskeva päätös on tehtävä kahdessa (2), vähintään kahden (2) kuukauden välein pidetyssä yhdistyksen kokouksessa ja päätöksen on saatava molemmissa kokouksissa vähintään neljän viidesosan (4/5) enemmistö annetuista äänistä. Jos yhdistys on päätetty purkaa, on sen varat käytettävä niin kuin jälkimmäinen purkautumisesta päättävä kokous määrää. Varat on kuitenkin käytettävä ylioppilasmielen ja -sivistyksen edistämiseksi.
5§ Yhdistyksen kokoukset Yhdistyksen päätäntävaltaa käyttävät opiskelijajäsenet ja alumnijäsenet yhdistyksen kokouksessa. Yhdistyksen varsinaisia kokouksia pidetään vuosittain kaksi. Ylimääräisiä kokouksia pidetään silloin, kun hallitus katsoo sen tarpeelliseksi tai silloin, kun vähintään kymmenen (10) jäsentä tai 1/10 äänioikeutetuista jäsenistä sitä kirjallisesti anoo jotain määrättyä asiaa varten. Tällöin kokous tulee pitää neljäntoista (14) vuorokauden sisällä pyynnön esittämisestä tähän kuitenkaan laskematta yliopiston lukukausien välistä aikaa. Kokouskutsussa on mainittava, mikäli kokouksessa käsitellään yhdistyslain 23 §:ssä mainittuja tai niihin verrattavia asioita. Kokous on päätösvaltainen, kun se on kutsuttu koolle yhdistyksen sääntöjen mukaisesti. Yhdistyksen kokoukseen voi hallituksen tai yhdistyksen kokouksen niin päättäessä osallistua tietoliikenneyhteyden tai muun teknisen apuvälineen avulla kokouksen aikana tai ennen kokousta. Yhdistyksen kokous voi myöntää yhdistyksen kokouksessa läsnäolo- ja puheoikeuden yhdistykseen kuulumattomalle henkilölle.
5§1 Koolle kutsuminen Kutsu kokouksiin annetaan jäsenille tiedoksi vähintään seitsemän (7) vuorokautta ennen kokousta jäsenen ilmoittamaan sähköpostiin jaettavassa tiedotteessa.
5§2 Esityslistan lisäykset Asiat, jotka jäsen haluaa saada yhdistyksen kokouksessa käsiteltäväksi, on esitettävä hallitukselle kirjallisesti niin hyvissä ajoin, että asiasta voidaan tarvittaessa sisällyttää kokouskutsuun, kuitenkin vähintään kymmenen (10) päivää ennen kokousta.
5§3 Syyskokous Syyskokous pidetään loka- tai marraskuussa. Kokouksessa käsitellään seuraavat asiat: Esitetään ja vahvistetaan tulevan vuoden toimintaohjelma sekä toimintasuunnitelma. Esitetään ja vahvistetaan seuraavan vuoden talousarvio. Määrätään yhdistyksen jäseniltä seuraavan vuonna kannettavan jäsenmaksun suuruus ja sen suorittamisen ajankohta sekä määrätään liittymis- ja kannatusmaksun suuruus. Valitaan seuraavan vuoden hallituksen kommodori ja varakommodori. Päätetään hallituksen jäsenten ja varajäsenten lukumäärä. Valitaan toiminnantarkastaja ja varatoiminnantarkastaja tarkastamaan seuraavan vuoden tilejä ja hallintoa. Käsitellään muut kokouskutsussa mainitut ja kokoukselle esitetyt asiat.
5§4 Kevätkokous Yhdistyksen vuosikokous pidetään vuosittain hallituksen määräämänä päivänä huhtikuun loppuun mennessä. Kokouksessa käsitellään seuraavat asiat: Esitetään tilinpäätös, hallituksen toimintakertomus ja tilintarkastuskertomus. Päätetään tilinpäätöksen vahvistamisesta. Päätetään vastuuvapauden myöntämisestä hallitukselle ja muille vastuuvelvollisille. Käsitellään muut kokouskutsussa mainitut ja kokoukselle esitetyt asiat.
5§5 Äänestykset Kokouksessa ratkaistaan asiat yksinkertaisella äänten enemmistöllä. Äänten mennessä tasan voittaa se mielipide, johon kokouksen puheenjohtaja yhtyy. Vaaleissa äänten mentyä tasan ratkaisee arpa.