Museion

Museion ry on Turun yliopiston ja Åbo Akademin museologian opiskelijoiden ainejärjestö. Museion ry on mukana sekä opinnoissa että vapaa-ajan toiminnassa. Ainejärjestömme tärkeimpiä tehtäviä ovat edunvalvonta oppiaineessa sekä ammatillisesti kehittävän toiminnan järjestäminen jäsenistöllemme. Museion ry tekee yhteistyötä monien eri tahojen kanssa, joista tärkeimpiä ovat museologian oppiaine sekä muut ainejärjestöt.

Museion ry järjestää jäsenilleen erilaisia tapahtumia, kuten leffailtoja ja peli-iltoja. Näkyvin osa toimintaamme ovat kuitenkin laadukkaat jokavuotiset ekskursiot. Museion julkaisee myös museologiasta ja museoilmiöistä kertovaa verkkolehteä Kuriositettikabinettia, jota alettiin julkaista vuonna 2006.

Ainejärjestön historiaa

Loppuvuodesta 2001 museologian opiskelijat päättivät perustaa opiskelijoiden etuja valvovan ainejärjestön. Museion ry perustettiin virallisesti Turussa 21. tammikuuta 2002, jolloin nimenkirjoittajina toimivat ensimmäisen hallituksen jäsenet. Ainejärjestö ja sen toiminta ovat kehittyneet nopeasti, vaikka sitä voi opiskella Turussa vain sivuaineena.

Museionin lyhyeen historiaan on mahtunut kaikenlaista. Jäsenistölle on järjestetty monia kotimaan- ja pari ulkomaanekskursiota, seminaareja ja paljon muuta toimintaa. Museionilla on myös ollut yhteistyötä muiden kaupunkien museologian opiskelijoiden kanssa, muiden Turun yliopiston ainejärjestöjen kanssa sekä Museoalan ammattiliiton kanssa. Museionilla oli myös vuosina 2003-2012 oma toimistotila, josta muutettiin Mimesikselle 2012 kun museologian oppiaine muutti Sirkkalaan. Ainejärjestön verkkolehteä Kuriositeettikabinettia on julkaistu vuodesta 2006 lähtien.

Yhdistyksen toiminnan periaatteena on alusta asti ollut tarjota jäsenistölleen mielenkiintoisia museokäyntejä ja muuta alaan liittyvää toimintaa, sekä toimia yhteytenä opiskelijoiden ja oppiaineen välillä. Tavoitteena on ollut olla museoalan ideaalin mukaisesti mahdollisimman saavutettava ja lähestyttävä, matalan kynnyksen ainejärjestö.

Tällä hetkellä Museion ry on ainoa museologian ainejärjestö Suomessa. Jyväskylän yliopiston museologian ainejärjestö Diaario ry lopetti toimintansa vuonna 2013, kun neljän oppiaineen ainejärjestöt yhdistyivät Corpus ry:ksi.