Mediatutkimuksen valintakoe 30.5.2012

 

Osa I

Valintakokeen ensimmäisessä osiossa hakijat vastaavat kahteen esseetehtävään pääsykoekirjojen pohjalta. Molemmista tehtävistä voi saada enimmillään 15 pistettä. Molemmista tehtävistä on päästävä hyväksyttävästi läpi.

Molempiin tehtäviin vastataan erillisille konseptiarkeille. Molempien vastausten maksimipituus on yksi konsepti (4 sivua).

1. Ridell & Väliaho & Sihvonen: Mediaa käsittämässä

Mitä spektaakkelin käsite tarkoittaa, miten sitä mediatutkimuksessa on sovellettu ja millaisia rinnakkaiskäsitteitä Römpötti omassa artikkelissaan käyttää spektaakkelin erittelyssä hyväksi. Sovella lopuksi itse spektaakkelin käsitettä jonkin tuoreen mediatuotteen tarkasteluun. Kerro, mikä tarkastelukohteestasi tekee spektaakkelin ja millaisia näkökulmia käsite kohteen tulkintaan tarjoaa.

2. Sihvonen: Idiootti ja samurai

Tuntemattoman sotilaan elokuvallisuus.

 

Osa II

Valintakokeen toisessa osiossa hakijat vastaavat kahteen analyysitehtävään. Ensimmäinen tehtävistä on tekstianalyysi ja toinen tehtävä audiovisuaalisen näytteen analyysi. Molemmista tehtävistä voi saada enimmillään 10 pistettä. Molemmista tehtävistä on päästävä hyväksyttävästi läpi.

3. Kopiossa on jääkiekon MM-kisoista kertovia juttuja, jotka julkaistiin Turun Sanomissa 11.5.2012. Analysoi niitä sukupuoleen ja kansallisuuteen liittyviä representaatioita, joita sivun kokonaisuus rakentaa. Vastaus saa olla enintään 4 sivua pitkä (yksi konsepti).

4. Sinulle esitetään 4:35 kestävä Radiohead-yhteen musiikkivideo House of Cards (2008, ohjaus James Frost). Näyte esitetään kahdesti. Välissä on kolmen minuutin tauko, jonka aikana voit kirjoittaa muistiinpanoja.  Kirjoita näytteestä analyysi, jonka maksimipituus on 4 sivua (yksi konseptipaperi).

Tehtävänä on tulkita ja eritellä näytettä audiovisuaalisena kokonaisuutena, ei kuvailla sitä tai kirjoittaa siitä arvostelu. Analyysisi voi keskittyä esimerkiksi videon estetiikkaan, tarinaan, tyyliin, kokemuksellisuuteen, tunnelmaan, rytmiin tai musiikkivideon konventioihin. Alla liitteenä laulun sanat tulkinnan avuksi.

 

House Of Cards

 

I don’t wanna be your friend

I just wanna be your lover

No matter how it ends

No matter how it starts

 

Forget about your house of cards

And I’ll do mine

Forget  about your house of cards

And I’ll do mine

 

Fall off the table,

And get swept under

Denial, denial

 

The infrastructure will collapse

From voltage spikes

Throw your keys in the bowl

Kiss your husband ’good night’

 

Forget about your house of cards

And I’ll do mine

Forget about your house of cards

And I’ll do mine

 

Fall off the table,

And get swept under

 

Denial, denial

Denial, denial

 

Your ears are burning

Denial, denial

Your ears should be burning

Denial, denial