Mediatutkimuksen valintakoe 31.5.2011

 

Osa I

Valintakokeen ensimmäisessä osiossa hakijat vastaavat kahteen esseetehtävään pääsykoekirjojen pohjalta. Molemmista tehtävistä voi saada enimmillään 15 pistettä. Molemmista tehtävistä on päästävä hyväksyttävästi läpi.

Molempiin tehtäviin vastataan erillisille konseptiarkeille. Molempien vastausten maksimipituus on yksi konsepti (4 sivua).

1. Ridell & Väliaho & Sihvonen: Semioottisen ”vallankumouksen” merkitys kulttuurintutkimuksessa

2. Sihvonen: Tuntematon sotilas ja dokumentaarisuus

 

Osa II

Valintakokeen toisessa osiossa hakijat vastaavat kahteen analyysitehtävään. Ensimmäinen tehtävistä on tekstianalyysi ja toinen tehtävä audiovisuaalisen näytteen analyysi. Molemmista tehtävistä voi saada enimmillään 10 pistettä. Molemmista tehtävistä on päästävä hyväksyttävästi läpi.

Molempiin tehtäviin vastataan erillisille konseptiarkeille. Molempien vastausten maksimipituus on yksi konsepti (4 sivua).

3. Vertaile sinulle jaettua Helsingin Sanomien 29.4.1986 julkaisemaa etusivua ja sivun 7 uutisointia Tshernobylin ydinvoimalaonnettomuudesta vuonna 2011 tapahtuneeseen Fukushiman onnettomuuteen. Millaisia eroja ja yhtymäkohtia näet näiden ydinvoimalaonnettomuuksien medioinnissa, uutisoinnissa ja teeman käsittelyssä.

4. Sinulle esitetään noin viiden minuutin mittainen av-näyte. Näyte esitetään kahdesti. Välissä on 3 minuutin tauko, jolloin voit kirjoittaa muistiinpanoja.

Analysoi näytettä soveltamalla kahta Mediaa käsittämässä –kirjan artikkelia ja niissä esiteltyä teoreettista näkökulmaa. Perustele myös, miksi juuri nämä näkökulmat sopivat mielestäsi tämän näytteen analyysiin.