On lottovoitto syntyä Suomeen. Se on täysin totta, mutta se ei ole minulle tarkoitettu lottovoitto. Saavun toimistolle. Ulkona on 21 lämpöastetta marraskuussa. Miten ja miksi päädyin Portugaliin työskentelemään yritykselle nimeltään VertaaEnsin.fi?

Valehtele itsellesi siitä miten hyvä olet

Aloitin mediatutkimuksen opinnot 2014 ja tuolloin halusin olla journalisti. Nautin kirjoittamisesta, mutta en ollut siinä järin hyvä. Olin asunut yli puolet elämästäni ulkomailla, joten samassa tekstissä saattoi olla monen eri kielen anglismeja.

Toistin itselleni kerta toisensa jälkeen, että olen kirjoittaja. Jossain kohtaa olin toistanut sitä itselleni niin kauan, että vihdoin uskoin sen. (Kiitos Marena & Susanne kaikista oikoluvuista tähän asti ja tulevaisuudessa)

Tee valheista totta

Muistan elävästi tarinan harjoittelupaikkaa hakeneesta opiskelijasta. Hän haki sitä eräästä toimituksesta. Omien sanojensa mukaan hänen suuri unelmansa oli aina ollut olla toimittaja. Haastattelija kysyi mihin hän oli kirjoittanut tai mitä hän oli tehnyt tämän unelmansa eteen. Kyseinen opiskelija ei pystynyt vastaamaan mitään.

Päätin, että en koskaan aio olla tuo tyyppi ja hain Mogulin päätoimittajaksi. Pestiä suosittelen kaikille mediatutkimuksessa, sillä se antaa myös käsityksen hyödyllisistä taidoista, joista voi oppia lisää.

Jos et tiedä mitä tekisit, opiskele jokin taito.

Taitoja ei voi olla liikaa

Työmarkkinat ovat ymmärtääkseni niin kuin muutkin markkinat. Kysyntä ja tarjonta kohtaavat. Pystyin sanomaan, että osaan kirjoittaa, mutta tulevaisuuden pelko oli kova ja halusin vastata muuhunkin kysyntään.

Aloitin opintojen ohella myyntityöt Elisa Oyj:llä. Elisaa suosittelen työnantajana kaikille. Myyntitaitojen karttuessa kiinnostuin yhä enemmän mitattavista asioista ja opiskelin myös markkinointia yliopistolla.

Kaikki voivat suorittaa sivuaineen JOOPAS-opintojen avulla markkinoinnista. Suoritin myös kesäyliopiston kautta hakukoneoptimoinnin perusteet, johon hurahdin. Yliopistolla on aivan uskomaton määrä mahdollisuuksia, joihin voi ja pitää tarttua.

Lähde pois

Yksi isoista mahdollisuuksista on vaihto-opiskelu. Itse suoritin opiskelijavaihdon Milanossa, Italiassa. Moni meistä haaveilee elämästä ulkomailla, mutta pysyy paikoillaan. Tiedän, että on erittäin epäreilua kirjoittaa tätä marraskuussa.

Vaihtovuosi Milanossa antoi ennen kaikkea varmuuden siitä, että ihmissuhdeverkostot ja perustarpeet muodostuvat minne tahansa ajan kanssa.  Kaikki järjestyy aina.

Nautin merestä, ravintolaruokailusta ja hymyilevistä ihmisistä. Nämä kaikki löytyivät Turusta, mutta en pystynyt surffaamaan Aurajoessa.

Summa summarum

Olin siis opiskellut erilaisia taitoja ja toivonut, että joku päivä kuulen lauseen: ”Etsitään juuri tuollaisen työkalupakin omaavaa tyyppiä”. Se päivä oli 14.6.2018.

VertaaEnsin.fi, rahoitustuotteiden vertailualusta, haki sisältömarkkinoinnin osaajaa Lissabonin toimistoon. Allekirjoitin sopimuksen ja muutin Lissaboniin. Jäisen tuulilasin raaputtaminen marraskuussa muuttui surffilaudan vahaamiseksi samassa kuussa.

Nyt työssäni saan kirjoittaa hyvin erilaista ja mielenkiintoista sisältöä, myydä, mitata tuloksia, toimia tulosten mukaan ja voin sanoa selkä suorana, että pidän työstäni. Viimeisimpänä mainittu on jotain, mitä etsin Suomessa hyvin pitkään.

Opiskelujen aikana kerrytetyt erinäiset taidot ovat syy siihen, että olen suhteellisen onnellisessa asemassa juuri nyt. Myös minun aikani tuntuu aina liian rajalliselta uusien taitojen harjoittamista varten.

Näin tänään meemin, jossa luki kuinka meillä on yhtä monta tuntia päivässä kuin Beyoncella. Tämä pitää paikkansa ja myös ainoastaan mediatutkimuksen ainejärjestön sivuilla voisin viitata Beyonce-meemiin.

Oton to-do-lista aloittavalle opiskelijalle

  1. Pidä kaikki ovet auki
  2. Selvitä mitä kaikkea voit opiskella yliopistolla
  3. Opiskele konkreettinen taito tai kaksi
  4. Opiskele jokin kieli
  5. Lähde, kun et enää opi(varsinkin työpaikalta)
  6. Lähde vaihtoon
  7. Osallistu start-up kursseille
  8. Muista: kaikki järjestyy aina

 

Rakkaudella,

Otto Laitinen