Toisinaan on vaikeaa tietää, onko menossa opiskelemansa alan suhteen oikeaan suuntaan. On tehty tutkimuksia, joiden mukaan alle 25-vuotiaana ei voi vielä tietää, mitä haluaa tehdä. Uskon, että joillakin ihmisillä on aiemmin vahvempi ja selkeämpi olo unelmiensa suhteen kuin toisilla. On tärkeää, että jokainen saa tarpeeksi aikaa etsiä suuntaansa. Ja vähintään yhtä tärkeää on, että kaikille annetaan myös mahdollisuus eksyä. Vähintään kerran.

Yliopistossa on mahdollisuus kulkea omannäköistään polkua. Sivuainevalinnoilla pystyy laajentamaan tietojaan pääaineensa ulkopuolelle ja hankkimaan laajempaa osaamista. Joillekin yliopistojen loputtomat avoimet ovet tuntuvat haasteellisilta, koska useissa tiedekunnissa ei valmistuta suoraan mihinkään tiettyyn ammattiin. Mitä kaikkea meistä mediatutkimuksen opiskelijoistakin voi tulla? Kuulun siihen ryhmään, joita äärettömiltä tuntuvat mahdollisuudet kannustavat. Se luo vapautta ja uskallusta heittäytyä opinnoissa – vaikka vähän sivupoluillekin.

Yliopisto on ehdottomasti paras paikka vaihtaa unelmia. Pääaineemme tarjoaa meille useita työllistymismahdollisuuksia ja sivuaineita voi joka vuosi valita oman kiinnostuksen mukaan. Tämä toimintatapa on synonyymi vapaudelle. Mutta tietysti vapautta seuraa vastuu. Sen verran on kaivettava itsestään määrätietoisuutta, että jaksaa viedä myös asioita loppuun. Mutta kun löytää itseään kiinnostavia asioita, se ei ole vaikeaa. Ja etsiessään sitä, mitä haluaa tehdä, saattavat epäkiinnostavat asiat ohjata samalla tavoin kuin kiinnostavat. Kun jonkin asian kokee toistuvasti epämukavaksi, voi rauhassa sulkea sen oven ja avata seuraavan. ”Tulipahan kokeiltua” toimii joskus paremmin kuin hyvin.

Elämää on elettävä unelmoiden, mutta aikaa kannattaa jättää myös toteutukselle. Joskus se vaatii riskien ottamista. Sen sijaan, että ajattelemme tulevaisuuteen liittyvää epävarmuutta, kannattaa muistaa, että parhaiten yllättyy silloin, kun jotakin ei ole osannut arvata etukäteen. Mietitään vaikka yllätyssynttäreitä. Ja sitä, mitä äidit aina sanovat: kaikki järjestyy. Etenkin opintojen aikana on vain keskityttävä tekemään asioita, jotka kiinnostavat, koska intohimo vie pitkälle. Intohimo, kova työ, ripaus onnea, tarpeeksi unta ja Hurman bileet – niistä on hyvät opiskeluvuodet tehty. Unelmia ei koskaan hakata kiveen. Yliopistossa niillä on mahdollisuus kasvaa ja muotoutua eletyn elämän mukaan.

Nora Palonen, Hurman puheenjohtaja