Blogi

VUOSI 2018

Mitä järjestötoiminta on antanut minulle?

Sairaanhoitajaksi opiskellessani asuin Helsingissä. Vaikka harva tätä enää uskookaan, olin ujo ja jännitin uusia asioita ja uusien ihmisten tapaamista todella paljon. Ihmisjoukossa olin hiljaa ja mietin monesti mielessäni, että sanoisin jotain, mutta en uskaltanut. Ja silloin kun uskalsin, möläytin jotain ihan hölmöä suustani ja minua hävetti aivan suunnattomasti sanomiseni. Valmistuttuani sairaanhoitajaksi muutin Turkuun. Aloitin hoitotieteen aineopinnot avoimessa yliopistossa ja vuoden kuluttua, syksyllä 2016 aloitin opinnot Hoitotieteen laitoksella.

Olen aina ollut huono tutustumaan uusiin ihmisiin ja Turussa asuessani olen usein kokenut oloni yksinäiseksi. Tiesin, että jos haluan saada ystäviä, minun on ryhdistäydyttävä ja alettava puhumaan. Haaveilin ja haaveilen edelleen asiantuntijatehtävistä ja tiesin myös, että voidakseni tehdä asiantuntijatehtäviä, minun on osattava puhua. En vain tiennyt miten voisin sen oppia.
Uusien hallituslaisten rekrytointi alkoi jo vuoden alussa ja mietin itse, kuinka hienoa olisi olla hallituksessa. Puhuin asiasta yhden luokkalaiseni kanssa, joka rohkaisi minua: ”hae ihmeessä, ei siinä mitään häviä”. Rohkenin menemään hallituksen syyskokoukseen ja sain sanottua olevani kiinnostunut hallituksen toiminnasta. Pääsin hallitukseen, joka myös pelotti minua älyttömästi, koska ajattelin, etten pärjää siellä. Olin kuitenkin ylpeä itsestäni, sillä ensimmäisen kerran kohtasin pelkoni ja menin mukavuusalueeni ulkopuolelle.

Nyt, kaksi vuotta myöhemmin katson tuota ujoa tyttöä, ja olen ylpeä, että tuolloin uskalsin tehdä itselleni isolta ja vaikealta tuntuvan päätöksen. Olen oppinut hallituksessa ollessani paljon uusia asioita ja mikä tärkeintä, olen oppinut paljon myös itsestäni. Eipäs tuo ujo tyttö olisi uskonut, että puhun näinkin avoimesti asioista, tutustun moniin uusiin ihmisiin ja tartun uusiin haasteisiin innolla. Välillä uudet asiat edelleen pelottaa, mutta olen päättänyt tehdä asioita pelosta huolimatta. Kaikkihan jotain pelkää, vai mitä? Kaikesta tästä oppineena sanonkin sinulle: jos mietit, voisitko hakea hallitukseen niin hae. Vaikka elämässä on kiva tehdä tuttuja ja turvallisia asioista niin itseä on hyvä välillä myös haastaa tekemään jotain uutta.
Loppuun vielä kuva viime kevään Opiskelija Oskari -tilaisuudesta, joka oli itselleni merkityksellinen hetki. Olin mukana järjestämässä Sairaita sitsejä ja -bileitä, jotka palkittiin viime keväänä Vuoden Holistinen -palkinnolla. Yhteistyö usean ainejärjestön edustajan kanssa oli minulle haaste, koska ei todellakaan ollut itsestäänselvää, että uskaltauduin yhteydenpitoon ja tapaamisiin, mitä sitsien ja bileiden järjestely vaati. Mutta siitä oppineena, olen innoissani tänä vuonna järjestämässä kyseisiä juhlia uudestaan.

Ps. Tänä vuonna Adaptuksen syyskokous (jossa valitaan seuraavan vuoden hallitus) on 12.11 ja Sairaat sitsit ja Sairaat bileet 15.11.

-Johanna-

Adaptuksen Oslon kirjeenvaihtajan terveiset – eli kuulumisia vaihdosta

 

Olin päättänyt, että jos pääsen opiskelemaan yliopistoon, haluan lähteä vaihtoon. Minne – sitä en vielä siinä vaiheessa tiennyt. Jo ensimmäisten viikkojen aikana meille uusille opiskelijoille esiteltiin erilaisia mahdollisuuksia kansainvälistyä opintojen aikana. Oma elämäntilanteeni antoi myöden koko lukukauden kestävään opiskelijavaihtoon. Turun yliopiston kansainvälisen liikkuvuuden tiimiltä sai käytännön apua vaihdon järjestelyyn. Hoitotieteilijöille valmiiksi tehty listaus sopivista vaihtopaikoista ei ollut mielestäni monipuolisimmasta päästä, mutta kävi ilmi, että muuallekin saa hakea vaihtoon.

Vaihtopaikkaa valitessani vierailin kansainvälisten yliopistojen sivuilla, ja seuloin heidän kurssitarjontojaan. Aluksi haikailin lähteväni jonnekin kauas, ja maalailin mielessäni kuvia shortsikeleistä ja mitä eksoottisimmista paikoista. Lopulta löysin kuitenkin itseni Pohjoismaisten yliopistojen verkkosivuilta, sillä korkea opetuksen taso ja suhteellisen helppo kulttuurinen sopeutuminen tuntuivat houkuttavilta. En halunnut pikkukaupunkiin, sillä olen ollut kerran pikkukaupungissa vaihdossa, vaan nyt halusin pääkaupunkiin. Oslon yliopiston sivuilta löytyi monta mielenkiintoista kurssia englanninkielisestä Health Economics and Management – maisteriohjelmasta.

Terveydenhoitajaopintojeni aikana, syksyllä 2014, olin Norjassa opiskelijavaihdossa pienessä kaupungissa Länsi-rannikolla. Oslossa en silloin päässyt käymään. Luonto Länsi-Norjassa on huikea – vuonojen ja vuorten hallitsema maisema on kuin sadusta. Ajattelin, että Oslo taas on tylsä, litteä, meluisa ja persoonaton. Ja tietysti kallis kuin mikä. Odotukseni Osloa kohtaan eivät siis olleet kovin korkealla. Onneksi sain yllättyä positiivisesti! Oslossa sekoittuu uusi ja vanha, shoppailukadut ja ulkoilureitit. Luonto on lähellä – päätä kääntäessä taustalla siintää aina vihreät kukkulat. Opiskelijoita ympäri maailmaa on paljon. Yliopisto tuntui alkuun suurelta – kampuksella on useita opiskelijoiden pyörittämiä pubeja, opiskelijoille löytyy kerhoa, seuraa ja harrastustoimintaa sekä opiskelijatapahtumia joka lähtöön.

Kulttuuri ja ihmiset ovat hyvin samankaltaisia kuin Suomessa. Mutta erojakin löytyy paljon ja koko ajan oppii uutta! Rakastan norjalaisten ulkoilmakulttuuria: sunnuntaisin kaikkien kauppojen ollessa kiinni otetaan koko perhe mukaan vauvasta vaariin, pakataan eväsleivät ja kuumat kaakaot reppuun ja lähdetään luontoon – ut på tur. Oslossa näkee paljon ihmisiä urheiluvaatteisiin pukeutuneena ja talvisin kuulemma sukset kainalossa metrossa. Monia norjalaisia ”herkkuja” on tullut maistettua – brunost, makeahko ruskea juusto tai fiskekaker – kalapihvit. Norjalaiset syövät myös paljon makkaraa (pølse) sellaisenaan, hodarin välissä tai käärivät sen perunarieskaan.

Mielestäni koko vaihtoprosessi on mennyt tähän mennessä sujuvasti! Suoritan pari kurssia Turusta etänä, ja livestriimaus sekä Skype toimivat hyvin. Olen mukana Adaptuksen hallituksen kokouksissa etänä. Muutamille luennoille olen ehtinyt täällä osallistumaan, mutta esimerkiksi tenttisysteemit eivät vielä ole tulleet tutuksi. Kavereita on löytynyt mukavasti, niin norjalaisia kuin vaihtareitakin, ja uskonkin, että paljon on kiinni omasta aktiivisuudesta! Itseasiassa koko vaihtoprosessi on kiinni omasta aktiivisuudesta ja kärsivällisyyttäkin tarvitaan. Mutta se todellakin kannattaa! Lukukausi on loppujen lopuksi tosi lyhyt aika, mutta vaihdossa siitä voi saada niin paljon irti. Opiskelu ulkomailla antaa rohkeutta ja itsevarmuutta, kartuttaa kielitaitoa, antaa perspektiiviä kotopuolen meininkiin ja auttaa verkostoitumaan kansainvälisesti.

Jeg har ikke vært overalt, men det står på lista.

Ukjent

Terkuin, Nora

 

Uusien opiskelijoiden tervetulotapahtumat

Opiskelun aloittaminen on aina jännittävää. Alussa on epätietoisuutta monesta eri asiasta ja infoa tulee niin paljon ettei kaikkea ehdi sisäistämään. Pitäisi heti tietää haluaako olla tulevaisuudessa opettaja vai asiantuntija, hakeako tutkijalinjalle tai mitä vapaavalintaisia opintoja alkaa suorittamaan. Vaihtoon lähtemisestäkin puhutaan heti orientaatioviikolla. Onneksi ainakin osaa asioita voi miettiä vielä myöhemminkin eikä kaikkea tarvitse päättää heti.

Tuutorit olivat tänäkin vuonna tiiviisti orientaatioviikolla mukana ja toivottavasti moni sai hyödyllisiä vastauksia kysymyksiinsä. Jatkossakin tuutorit vastaavat mielellään uusien opiskelijoiden kysymyksiin ja tuutorikahviloita järjestetäänkin säännöllisesti syksyn mittaa.

Uuden ryhmän ryhmäytyminen on aina tärkeää ja siksi heti opiskelun alettua maanantaina tuutorit menivät uusien opiskelijoiden kanssa Proffan kellariin, jossa pystyi tutustumaan uusiin kollegoihin. Keskiviikkona oli jo perinteeksi muodostunut Skumppaa ja vaahtokarkeja tapahtuma, jossa tutustustiin Turkuun sekä uusiin opiskelutovereihin. Tapahtuma alkoi Adaptuksen kammarin viereisellä terasilla, josta matka jatkui keskustaan syömään ja baareja kiertämään. Opiskelun alussa pidettiin myös Fetusten kastajaiset, jossa oli tänä vuonna teemana Amerikka. Illassa nähtiin mainiota pukeutumista teeman mukaisesti ja paras puku palkittiin. Illanvietossa pelattiin erilaisia pelejä ja nimileikit ovatkin tulleet monelle uudelle opiskelijalle tutuksi. Osa juhlijoista päätyi vielä lopuksi Turun yöhön.

Erityisesti suuri kiitos tuutoreille mukavasta orientaatioviikosta sekä tietysti uusille opiskelijoille!

-Minna-

 

 

 

Adaptuksen Vappu 29.4.-1.5.2018

Tänä vuonna adaptuslaisia tavattiin vappuriennoissa kolmena päivänä peräkkäin. Vapun aatonaattoa vietettiin yhdessä ivalaisten ja hampaiden kanssa IVAn toimistolla. Illanviettoon kuului mukavaa yhdessäoloa ja tekemistä, kuten grillailua ja mölkyn pelaamista. Ilta oli onnistunut ja vappugrillauksesta suunniteltiin vuotuista perinnettä.

Vappuaattoa vietettiin Turussa piknikin merkeissä Puolalanpuistossa. Tunnelma oli riemukas ja sää helli vihreisiin haalareihin sonnustautuneita juhlijoita. Illalla painettiin valkolakit päähän yhdessä muun vappukansan kanssa. Jokilaivakausi tuli korkattua illan hämärtyessä ja hurjimmat päätyivät vielä baariin illan päätteeksi.

Vappupäivänä juhlinta jatkui Helsingissä. Synkät sadepilvet vyöryivät Kaivopuiston ylle, ja vappupäivän piknik siirrettiin sisätiloihin. Helsinkiläiseen olohuoneeseen katettiin vielä kerran vappuherkkuja ja kuohuvaa. Synkeästä säästä huolimatta tunnelma oli iloinen ja mieli kirkas. Adaptus on viettänyt Vappua Turussa jo useamman vuoden ajan, mutta Helsingin Vapputapahtumaa vietettiin vasta toista kertaa. Toivottavasti Vappu jatkuu molemmissa kaupungeissa myös ensi vuonna.

Kevään värikkäintä ja riemukkainta opiskelijajuhlaa vietettiin siis antaumuksella, ja toukokuu otettiin vastaan hiukan väsyneinä, mutta iloisin mielin. Edessä on vielä kevään viimeiset rutistukset opintojen parissa ennen kesätaukoa. Pääsykoepäivä lähestyy ja toivotammekin kaikille hakijoille tsemppiä kokeisiin! Odotamme jo innolla uusia adaptuslaisia iloiseen joukkoomme ;)

Adaptus toivottaa kaikille iloista kevättä ja palauttavaa kesää!

Nora & Minna, hyvinvointivastaavat, Adaptus ry

 

HHH eli Helsingin haalarihupellus 

Adaptuksen perinteinen Hoitotieteen opiskelijoiden Helsingin haalarihupellus, HHH järjestettiin jo toista vuotta peräkkäin. Tällä kertaa tapahtumalla oli 26 osallistujaa, joka on pienen ainejärjestömme tapahtumassa huikea luku. Haalarihupelluksen tarkoituksena on kiertää Kallion baareissa ja viettää laatuaikaa yhdessä. Turun yliopiston hoitotieteen opiskelijoista yli 50 % on ulkopaikkakuntalaisia ja heistä iso osa on pääkaupunkiseudulta. Helsingin haalarihupelluksen alkuperäinen idea lähti siitä, että halusimme järjestää tapahtuman Helsingissä, ja haalarihupelluksessa kaikilla on mahdollisuus käyttää haalareita aidossa ympäristössä. Tänä vuonna tapahtumaa varten suunniteltiin myös oma HHH-haalarimerkki.

Haalarihupellus starttasi tänä vuonna Ravintola Oivasta Porthaninkadulla, joka on tuttu Fredin Kolmatta linjaa -biisistä. Oivasta suuntasimme Pub Porthanin kautta Helsing-baariin Kaarlenkadulle, josta jatkoimme matkaa Relaxin Cafe & Pubiin Helsinginkadulle. Tämän jälkeen matka jatkui Harju Baariin Fleminginkadulle, josta jatkoimme B12:sta aistimaan Kallion kuuluisan Vaasankadun tunnelmaa. Baarikierroksen jälkeen jatkot järjestettiin Molly Malone’sissa Kaisaniemessä. Siellä tanssimme ja suoritimme baarikierroksella suoritettuun salatehtävään liittyvän palkinnonjaon. Salatehtävän suorittamiseen kuului muun muassa kalliolaisiin tutustuminen, selfie sekä aiheeseen sopivan laulun tekeminen. Salatehtävän voitti tänä vuonna Mari Hiekko, onnea voittajalle!

Adaptus kiittää kaikkia haalarihupellukselle osallistuneita. Toivottavasti ensi vuonna tapahtuma saa jatkoa!

hallituksen jäsen Olli Haapala

Teoriaristeily 19.-20.1.2018

Adaptuksen uusi vuosi startattiin heti tammikuussa vauhdikkaasti käyntiin. Tänä vuonna rikottiin ennätyksiä ja risteilemään lähti 41 hoitotieteen opiskelijaa kaikilta eri vuosikursseilta. Risteilyemäntinä toimivat Hanna-Kaisa ja Iina, jotka pitivät huolen risteilyn ohjelmasta ja käytännön järjestelyistä.

Kaikilla kokouksilla, tapaamisilla ja kirjallisilla töillä on aina tarkoitus ja tavoite – ja niin oli myös meidän risteilyllä. Lainaten Hanna-Kaisan orientoivaa hyttitehtävää risteilyn tarkoituksena oli teoreettisen hauskanpidon implementointi ja testaus käytännön hauskanpitoympäristössä. Tavoitteena  oli lisätä hoitotieteen pääaineopiskelijoiden yleistä tyytyväisyyttä ja kykyä nauttia hetkestä sekä tavoitella pro gradu/kandidaatin tutkielmasta stressaamatonta hetkeä 23 tunnin ajaksi.

Vaikka vähän jäävi olenkin arvioimaan, niin uskallan silti sanoa, että tavoitteet saavutettiin kirkkaasti. Risteilyn aikana pääsimme tutustumaan toisiimme sekä ohjatusti että vapaamuotoisesti. Illan aikana kilpailtiin mm. (hoitotieteen teorian) sananselityksessä ja etsimällä yhtäläisyyksiä oman joukkueen kesken. 23 tuntia kuluivat hujauksessa ja maalliset huolet unohtuivat Itämerellä seilatessa.

Haluan vielä kiittää erityisesti Hanna-Kaisaa toimivista järjestelyistä ja mahtavasta haalarimerkistä!

Lisäksi suurkiitos kaikille ihanille kollegoille, jotka olitte mukana! Kiitos siitä, että lähditte ennakkoluulottomasti ja innolla mukaan suuniteltuihin ohjelmiin ja kiitos siitä, että meidän hoitotieteen laitoksen vuosikurssien välillä ei tunnu olevan muureja :)

Odottavin tunnelmin Iina,

hallituksen jäsen 2018

VUOSI 2017

Vuosi 2017 on lopuillaan ja niin on samalla myös Adaptuksen juhlavuosi. Tässä kohtaa on hyvä pysähtyä ja vilkaista olan yli menneeseen vuoteen ja kerrata mitä kaikkea tapahtuikaan.

Vuosi alkoi perinteisellä ja suositulla teoriaristeilyllä, jossa tutustuttiin kanssaopiskelijoihin ja risteilyemäntä johdatteli hoitotieteilijät hilpeään iltaan. Keväällä paljon aikaa ja energiaa kului vuosijuhlien järjestämiseen. Työ palkittiinkin, sillä juhla sai hurjasti hyvää palautetta ja ilta koettiin arvokkaaksi, mutta kuitenkin rennoksi yhdessäoloksi. Keväällä kokeiltiin myös uusia asioita; Tehyn kanssa organisoitu sote-infotilaisuus oli suosittu ja keväällä järjestetty Hoitotieteilijöiden Helsinki Hupellus (HHH) otettiin ilolla vastaan. Lisäksi yhtenä uutuutena oli vapun juhlinta kaksipäiväisenä, sekä Turussa, että Helsingissä. Tämä mahdollisti molempien seutujen opiskelijat osallistumaan vapun viettoon ja hurjimmat jaksoivat peräti molemmat päivät! Syksyllä otettiin taas vastaan uudet innokkaat opiskelijat ja näytettiin, miten Adaptuksen toiminnan avulla verkostojen luominen jo alusta alkaen onnistuu helpommin. Syksyllä perinteisiä tapahtumia olivat mm. Skumppaa ja vaahtokarkkei, fetusten kastajaiset (jonka teemana oli flashback vuoteen -87!) ja sairaat sitsit. Kaamosta vastaan taisteltiin ilmajoogan ja viini-illan avulla. Adaptuksen juhlavuosi on siis sisältänyt paljon perinteisiä tapahtumia ja tilaisuuksia, joista aiotaan jatkossakin pitää kiinni, mutta myös valtavasti uutta ja mukaansatempaavaa tapahtumaa, joihin ideat lähtivät jäsenistä.

Adaptus on myös tehostanut kommunikaatiota sisarainejärjestöjen ja laitoksen, sekä eri järjestöjen kanssa. Yhteistyö on näin eri tahojen kanssa entistä tiiviimpää ja opiskelijoiden etujen mukaista. Entistä tärkeämpää Adaptukselle on myös toiminnan läpinäkyvyys ja avoimuus sekä siitä tiedottaminen jäsenille. Adaptus pyrkii jatkossa kiinnittämään entistä enemmän huomiota opiskelua tukevaan toimintaan ja opiskelijoiden hyvinvointiin.

Adaptus on saanut juhlavuotenaan aivan uudenlaista näkyvyyttä kuin aikaisemmin. Adaptus on mainittu Tehyn lehdessä kuvan kera, sekä Adaptuksen juhlavuodesta on julkaistu artikkeli Pro Terveys-lehdessä. Näiden lisäksi näkyvyyttä ja myös Adaptuksen uutta historiaa on luonut opiskelijamme; yksi opiskelija on valittu lääketieteellisen tiedekunnan johtokunnan opiskelijaedustajaksi, toinen pääsi TYY:n hallitukseen ensi kaudeksi, sekä kolmas opiskelija vei vaalivoiton TYY:n edustajistovaaleissa ja nappasi edustajistoryhmänsä puheenjohtajuuden! Adaptus ja sen jäsenet tulevat omalla aktiivisuudellaan ja näkyvyydellään luomaan hoitotieteelle ja sen opiskelijoille tukevampaa jalansijaa yliopistoyhteisössä.

Kuluva vuosi on ollut erittäin merkityksellinen Adaptukselle, sillä toiminta on kehittynyt huomattavasti, yhteistyö eri tahojen kanssa on monipuolistunut ja näkyvyys laajentunut. Juhlavuoden jälkeen Adaptus tuntuu olevan entistä vakiintuneempi ja vahvempi Turun yliopiston ainejärjestö, josta kiitos kuuluu jäsenille. Näin Adaptuksen on aavistuksen helpompi aloittaa seuraava vuosikymmen, jolloin toivottavasti enää kenenkään meistä tarvitsisi vastata kysymykseen; mitä hoitotiede on.

Haikein, mutta luottavaisin mielin,
Maija Kaapo
Adaptus ry:n puheenjohtaja 2017

 

Adaptuksen 30-vuotisvuosijuhlat 24.3.2017

Adaptus ry juhli 30 – vuotista taivaltaan Turun yliopiston hoitotieteen opiskelijoiden ainejärjestönä 24.3.2017. Juhlapaikkana toimi Sokos Hotel Hamburger Börs ja paikalle juhlistamaan oli saapunut lähes 80 juhlijaa – Adaptuksen jäseniä, alumneja, hoitotieteen laitoksen henkilökuntaa, sisarainejärjestöjen edustajia sekä muita ainejärjestön ystäviä. Iltaa siivitti iloinen puheensorina joka kertoi, että kaikkien oli hyvä olla.

Professori Sanna Salanterän nostalginen juhlapuhe vei matkalle ainejärjestön eri vaiheisiin ja muistutti yhteistyön voimasta. Dekaani Pentti Huovinen puolestaan sai puheellaan pohtimaan tulevaa. Hoitotieteen tutkimusseura ry esitti tervehdyksensä ja muistutti myös tuesta jota se tutkijoille tarjoaa.

Illan tummetessa tervehdyksensä esitti myös Varsinais-Suomen sairaanhoitajaliitto, Tampereen yliopiston terveystieteiden ainejärjestö Salus ry, Turun yliopiston lääketieteenkanditaattiseura TLKS ja Turun yliopiston biolääketieteen ainejärjestö In Vitro Aboensis. Juhlien bändin Sabotagen soitettua illan viimeiset tahdit suuntasivat iloiset juhlijat jatkamaan iltaa Turun yöhön uusia tuttavuuksia rikkaampina.

Adaptus ry haluaa kiittää lämpimästi kaikkia juhliin osallistuneita ikimuistoisesta illasta! Kiitokset kuuluvat myös sponsoreillemme, jotka olivat mukana tukemassa juhlaa: Akavan sairaanhoitajat ja Taja ry, Tehy, Mehiläinen, Neo, HTTS ry, Oral, Varsinais-Suomen sairaanhoitajat ry & Viherlassila. Ikimuistoisen illan kuviksi taltioi Samuli Salo.

Ystävällisin terveisin,

Turun yliopiston hoitotieteen ainejärjestö Adaptus ry
Joukahaisenkatu 3-5
20520 Turku
www.tyyala.utu.fi/adaptus